Despre team building

Daca tot platiti, e bine sa stiti:

 Cum puteti profita din listarea actiunilor… de team building?

Training, coaching, team building – termeni care au intrat cu forta in vocabularul managerilor romani. Termeni pe care ii auziti si folositi in fiecare zi si, mai mult ca sigur, va puneti intrebari in privinta rezultatelor generate. Vremurile in care angajatii mergeau de doua ori pe an la reciclari au trecut. Este momentul instrumentelor moderne. Iar team buildingul e unul dintre ele.

 Analiza situatiei existente

Pe voi unde v-a dus seful in team buiding? este o intrebare tot mai la moda printre angajatii din orice industrie, de la constructii la telecomunicatii sau comert. Mai mult, la interviul de recrutare, nu mai trebuie sa fiti surprinsi daca omul din fata dumneavoastra va intreaba: dar team building se face in aceasta firma? De cate ori pe an?. Asta pe langa trainingurile obligatorii si, mai nou, sesiunile de coaching.

Putin folosit in Romania predecembrista, conceptul de team building a venit odata cu marile companii multinationale. Care companii, de 2-3 ori pe an, au inceput sa-si duca angajatii ba prin Delta Dunarii la pescuit, ba pe la munte cu corturile, ba pe cine stie ce rauri repezi in barci de rafting. Logic, angajatii s-au indragostit de aceasta metoda de socializare, relaxare si motivare la nivel de firma si, cand au migrat catre alte joburi, au dus „microbul“. Asa se face ca nu mai exista companie cu peste 5-6 angajati si cu o cifra de afaceri cat de cat decenta care sa nu faca macar o iesire pe an din sediul firmei, undeva unde nu suna telefoanele, iar barierele sef-subaltern pot fi calcate fara ca vreuna din parti sa se supere. Ca definitie unanim acceptata, team buildingul este un set de jocuri psihosociologice ce vin in ajutorul companiilor, trainerii (numiti in acest caz si facilitatori) organizand personalul sub forma unei echipe eficiente. Activitatile de team building inseamna facturi incarcate (transport, cazare, masa, trainer) de aceea e bine sa maximizati cat mai mult ROI-ul Return on Investment). Poate parea meschin si mercantil, dar team buildingul nu este decat o metoda prin care incercati sa va relaxati angajatii, sa-i faceti sa relationeze mai bine si, firesc, sa produca mai mult. Asadar, controlati atent costurile team buildingului si, mai ales, ceea ce primiti in schimbul acestor costuri.

 Strategia de control al costurilor

  Atunci cand decideti sa organizati o sesiune de team building, nu plecati de la premisa: „nu am ce face, trebuie sa-i duc la munte sau la mare, toate firmele fac acest lucru…“. Nimic nu poate fi mai ineficient ca raport investitie-beneficiu profit)! Team buildingul are rolul de motivare sau recompensare pentru angajati, dar, in acelasi timp, este si un veritabil studiu privind implementarea schimbarilor la nivel de echipa de lucru sau de imbunatatire a capacitatii de colaborare in cadrul acesteia.

 Declaratie

Team buildingul este un antrenament pentru echipa, antrenament menit sa le dezvolte capacitatea de a lucra eficient impreuna. Asa cum antrenamentul este o necesitate pentru echipele sportive si repetitiile sunt necesare pentru orchestre sau formatii de muzica, tot asa team buildingul este o necesitate pentru echipele care lucreaza in birouri, pe santiere sau in fabrici. Si vreau sa subliniez aici ca team buildingul inseamna profit pentru companie.

 Bogdan Comanescu, Academy Manager Accelera

 Declaratie

 Fiecare team building are caracteristici diferite, in functie de cererile clientilor, de numarul de persoane, de locatie, de durata. Nu exista doua evenimente care sa fie la fel.

 Daniel Todea, administrator, Adventures for All

  Stabiliti-va un obiectiv clar!

 Ati decis sa va rupeti din bugetul de recrutare si formare o suma semnificativa pentru team building. Decizia este laudabila, dar total ineficienta daca omiteti cel mai important lucru: stabilirea unui obiectiv clar. Raspundeti la o intrebare simpla: Ce trebuie sa castige echipa in urma acestui program de training? Daca aveti raspunsul, exista deja certitudinea ca actiunea va fi un succes. Un obiectiv posibil, foarte cautat de manageri, este crearea unei viziuni si practici comune in randul membrilor echipei, prin echipa desemnand totalitatea angajatilor. Specialistii spun ca e nevoie de minimum doua sesiuni de team building pe an, desi numarul recomandat este de 4.

 O actiune reusita de team building inseamna:

 – modificari importante in structura echipei prin imbunatatirea comunica rii interne;

 – nivelarea diferentelor de personalitate;

 – experienta crescuta pentru membrii echipei;

 – strangerea relatiilor de grup, cu impact deosebit pe relatiile de munca.

 La capitolul beneficii trebuie sa contorizati cel putin 7 din lista de posibile 10, de mai jos:

 – folosirea eficienta a resurselor;

 – gestionarea mai eficienta a timpului;

 – mai buna comunicare;

moral mai ridicat;

motivare superioara;

cunoasterea a noi tehnici de confruntare si rezolvare a problemelor;

 – identificarea punctelor problematice si de discutie importante;

 – asumarea responsabilitatilor si alegerea momentului decizional;

 – incredere sporita in fortele proprii si forta grupului;

 – dezvoltarea abilitatilor de planificare.

 De regula, o actiune reusita de team building trebuie sa se desfasoare pe durata a minimum trei zile. In prima zi se va face acomodarea si o sedinta tehnica (cu, fireste, masa festiva), in a doua zi se desfasoara modulul de team building propriu-zis, iar in a treia zi se fac exercitii de relaxare, cu intarirea conexiunilor formate intre participanti.

 Ca exercitii de team building, puteti alege, in functie de buget:

 – drumetii pe munte,

 – proiectare si constructie de machete,

 – descifrarea de enigme,

 – tir,

 – orientare turistica,

 – scufundari,

 – rafting,

 – exercitii de alpinism (rapel, tiroliana),

 – pescuit,

paint ball.

Tot in functie de buget, alegeti si locatia (care poate fi indoor sau outdoor).

 Dupa cum ati putut vedea in lista de posibile exercitii de team building, puteti opta pentru actiuni la sediul firmei sau intr-o pensiune/hotel, dar si pentru sesiuni pline de adrenalina, cu corturile pe munte si coborari cu caiacele pe rauri repezi.

  Important!

Actiunile de team building, mai ales cele ce sunt la limita sportului extrem, presupun o serie de riscuri. E bine sa le identificati, sa incercati sa le eliminati pe cele mai mari si sa incheiati asigurari de sanatate foarte solide. Verificati daca firma cu care lucrati are atestat si beneficiaza de serviciile unor instructori atestati (in cazul unor evenimente la munte, e recomandat ca instructorii sa fie atestati ca salvatori montani). De asemenea, pentru ca paza buna trece primejdia rea, asigurati-va ca la fata locului este si o salvare cu personalul medical aferent. Costa, dar daca e vorba de vieti omenesti, nici un cost nu e prea mare. Ar fi tragic pentru firma sa faceti economie de 2-300 de euro si sa descoperiti ca s-a produs un accident cu urmari greu de banuit. Mai mult ca sigur, firma de team building va impune participantilor semnarea unor declaratii pe proprie raspundere.

 Daca aveti in firma si angajati mai putin responsabili, e bine sa va ganditi de doua ori inainte de a-i lua in actiune. Daca, totusi, o faceti, atunci rugati-i pe traineri sa fie cu ochii pe ei si sa-i puna in echipe cu angajati calmi, linistiti si responsabili.

 

Sursa Revista de Control, Reducere si PROFIT.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: