Cu un castig de 2,2 euro pe ora, angajatii romani sunt printre cei mai slab platiti din Europa

Angajatii care lucreaza in companiile private de pe piata locala castiga, in medie, 89 de euro brut pe saptamana, arata o analiza a remuneratiilor din mediul privat din 11 tari din Europa de Est, realizata de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE). In consecinta, castigul orar al unui angajat roman este de 17,8 euro pe zi si de 2,2 euro pe ora.Desi costurile cu forta de munca au crescut semnificativ in ultima perioada, Romania ramane una dintre cele mai ieftine destinatii investitionale din perspectiva costurilor salariale, fiind surclasata din acest punct de vedere doar de Bulgaria, unde plata saptamanala bruta este de 48 de euro. Studiul a luat drept referinta castigurile din Germania, astfel ca raportul dintre castigul unui angajat roman si cel al unui neamt este de 1 la 9.

Analiza FedEE arata ca est-europenii cel mai bine platiti sunt slovenii, care castiga 5,8 euro pe ora, urmati de croati si cehi, cu 5,1 euro.

Desi unele tari din Europa de Est raman competitive din punct de vedere salarial, cea mai mare „amenintare” din punctul de vedere al costurilor vine dinspre Asia. In India, salariul mediu orar este de 0,95 de euro, in timp ce in China ajunge la 1 euro.
(sursa, Ziarul Financiar: www.zf.ro)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: