Idei de afaceri (3) – Studio de portrete cu aer retro

Pe vremuri mersul la fotografiat era un eveniment foarte important, aproape o sarbatoare, iar oamenii veneau pregatiti sufleteste pentru a fi imortalizati de catre maestrul fotograf. Acum, in epoca fotografiei digitale si a laboratoarelor foto ultra perfectionate, caracterul sarbatoresc a disparut, iar tehnica a luat locul talentului. A disparut si acel ingredient care face ca o fotografie adevarata sa strabata timpul: sufletul, clipa de gratie pe care doar un artist al imaginii reuseste sa o surprinda. Eugen Ciocan isi propune sa aduca din nou in atentie farmecul fotografiilor de acum 100 de ani. La studioul sau, Foto Cabinet – Maitre Photographe de la Belle Epoque, orice client poate avea o fotografie realizata dupa canoanele de odinioara, care transmite atmosfera inceputului de secol XX. De la tehnica utilizata, pana la decorul, vestimentatia si obiectele de recuzita, absolut totul trimite la acea perioada. Ineditul acestei initiative a facut ca la un an si ceva de la deschidere, Foto Cabinet sa fie un loc deja cunoscut si apreciat de clienti, reprezentand in acelasi timp si un pariu castigat de Eugen Ciocan – acela de a face o afacere in care bunul gust si standardele de calitate sa nu fie compromise de facil si comercial.

10.000 $ – cheltuieli necesare pentru demararea afacerii
Eugen Ciocan a fost pasionat de imagine dintotdeauna si, de aceea, dupa o cariera de succes in cinematografie si advertising , s-a retras in fotografie si a pus pe picioare aceasta afacere , unica deocamdata pe piata. Cunoscand foarte bine domeniul in care activeaza, artistului nu i-a fost greu sa sesizeze lipsa unui anumit tip de fotografie, anume portretul. Chiar daca in Romania sunt multi fotografi talentati, concurenta intre acestia se limiteaza de regula la nivelul aparatelor si ustensilelor pe care le au in dotare, fiecare incercand sa-si manifeste superioritatea tehnica si mai putin pe cea artistica.
Fotografia-portret este un gen care spune ceva despre om. Maestrul fotograf crede ca „fotografia este in primul rand o chestiune de emotie pe care o poti transmite in diferite feluri, indiferent ca este vorba de fotografie de presa, de moda sau de publicitate. Portretul este un gen mai vechi, care la origine vine din zona artelor plastice si «curge» astfel si spre fotografie. Literatura de specialitate vorbeste despre relatia dintre model si artist, care trebuie sa fie una speciala. Asa cum un croitor potriveste haina pe om, eu incerc sa potrivesc imaginea pe om.”
Reusita afacerii a fost conditionata de identificarea unui sediu adecvat. Cum specificul acestei initiative – fotografia de epoca – impunea o anumita atmosfera, era necesar ca spatiul sa se afle intr-o zona corespunzatoare acestei atmosfere, o zona care sa faca trimitere directa la Bucurestiul de inceput de secol XX. Calea Victoriei parea astfel alegerea ideala (ar fi fost de greu de imaginat ca studioul sa se afle intr-o zona industriala sau intr-un cartier dominat de blocuri). Prin intermediul asociatei si fotografei Mihaela Marin a obtinut permisiunea Fundatiei „Anonimul” (care a dezvoltat mai multe proiecte culturale) sa amenajeze studioul de portrete intr-un spatiu detinut de aceasta, pe strada Enescu nr. 3. O sansa extraordinara avand in vedere chiriile practicate in aceasta zona ultracentrala a Capitalei.
A urmat apoi amenajarea si dotarea spatiului, astfel incat sa redea atmosfera de epoca (de la mobilier, obiecte de decor pana la pictura de pe pereti), actiuni care au insemnat cheltuieli de cca 10.000 $. Ca dotare tehnica, in Foto Cabinet se afla cam aceleasi lucruri ca odinioara: becuri, filtre , trepiede, diverse accesorii si un aparat de fotografiat care foloseste rolfilme si rolfilme late. Tehnica fotografica este cea traditionala: se fac poze pe suport fotosensibil alb-negru, developate manual, marite la tasa cu aparatul de marit, virate apoi pentru sepia cu aceleasi chimicale ca acum 100 de ani si, in final, la cererea clientului, colorate manual cu pensula.

Va continua.

Sursa Revista Omului de Afaceri.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: