Idei de afaceri(4) – Serviciu specializat de cadouri

“Alo, as dori sa comand un cadou! Ceva mai special, stiti dumneavostra!” O fraza deja obisnuita pentru o firma specializata in realizarea de cadouri pentru diverse evenimente, de la onomastici pana la sarbatori traditionale. Un telefon, un computer, o masa de lucru, o masina pentru aprovizionare si livrarea comenzilor, relatii cu cat mai multi furnizori si imaginatie cat cuprinde! Aceasta este logistica minima pentru demararea unei afaceri bazata pe realizarea si expedierea de cadouri sau, pe scurt, un serviciu specializat de cadouri. Aceste cadouri sunt de fapt cosuri alcatuite pe diverse tematici (Craciun, Paste, 1 Martie, zi onomastica, mutare in casa noua, vizita la un prieten, nasterea unui copil etc).
Ele contin obiecte si produse specifice tematicii respective. Aranjate cat mai original si cu mult bun gust, cosurile tematice sunt alegerea potrivita pentru cei care au putin timp la dispozitie pentru a alerga prin magazine. Avand catalogul cu variantele de cadouri in fata, oricine poate suna si comanda cosul dorit, adaptat perfect persoanei sarbatorite sau evenimentului. Cornelia Tincu , director de marketing la firma Festiv, specializata in acest gen de servicii, spune ca este o afacere care nu te imbogateste peste noapte, in schimb este o activitate frumoasa care presupune creativitate si imaginatie, in care nu exista rutina, o activitate careia trebuie sa i te dedici cu pasiune.O idee din „Idei de Afaceri”
Intr-un clasament al ideilor puse in aplicare cel mai rapid dupa ce au fost citite sau auzite, doamna Cornelia Tincu ar ocupa cu siguranta primul loc. Motivul? „Dupa ce am citit articolul publicat in revista „Idei de Afaceri” din august 2002 despre cum functioneaza acest gen de servicii in strainatate, in doua saptamani am demarat afacerea. Se intampla la sfarsitul lunii august.” A pornit activitatea exact asa cum citise in revista, la domiciliul propriu, intr-un apartament de bloc, la etajul sapte, unde impreuna cu sora sa, a imaginat si a realizat primele modele de cosuri pentru cadouri. Ca dotare, aveau un computer, o imprimanta, foarfeci, cutit, materiale si produse necesare producerii mostrelor de cosuri care urmau sa figureze in catalogul firmei (zece tematici de cadouri). Investitia pentru demararea afacerii s-a ridicat la suma de 3.000 de euro.
Dna Tincu a realizat in scurt timp ca era o idee nemaipomenita, o buna oportunitate de afaceri si pentru piata noastra, mai ales ca, interesandu-se inainte de a se apuca de treaba, aflase ca nu exista inca nimeni care sa desfasoare acest gen de activitate. Tocmai de aceea a hotarat ca trebuie sa ofere un serviciu de calitate, caracterizat prin profesionalism si originalitate. Faptul ca activa singura pe o piata noua, in formare, insemna un avantaj ce nu trebuia ignorat. In acest mod numele firmei se putea impune si in acelasi timp, era oportuna stabilirea unui pret convenabil la serviciile oferite, neavand concurenta. Tot in acesata perioada de inceput s-a confruntat si cu primele probleme: accesul greoi la spatiul in care isi desfasura activitatea (este destul de greu sa urci si sa cobori sapte etaje cu marfa pentru aprovizionare sau pentru livrarea cadourilor); necesitatea unui spatiu de lucru amenajat corespunzator, aceasta insemnand in principal o masa cat mai mare pentru asamblarea cosurilor.

Sunt vizate companiile
De la bun inceput trebuie inteles ca este o activitate care presupune anumite standarde de calitate in ceea ce priveste produsele si materialele folosite la realizarea cosurilor pentru cadouri. „Am tintit un anume segment de piata, pentru ca am gandit asa: omul obisnuit care cumpara de la chioscul din colt , nu va apela niciodata la noi”, spune doamna Tincu. Cei carora se adreseaza sunt oameni cu venituri peste medie, care nu au la dispozitie timp pentru cumparaturi, dar care stiu sa aprecieze lucrul frumos si de valoare . De aceea, nu face nici o concesie in ceea ce priveste calitatea. Clientii care apeleaza la serviciile oferite de „Festiv” sunt cu predilectie companii, persoanele fizice reprezentand sub 10%.
Acum firma are trei angajati, alaturi de Cornelia Tincu fiind Madalina Beliu, asistent manager si doamna Aurelia Burcea, decoratoare floral, castigatoare a mai multor premii internationale in domeniu. Activitatea se defasoara intr-un un spatiu de 35 mp, inchiriat intr-o cladire noua, aflata intr-o zona industriala, la periferia capitalei. Locatia prezinta avantaje (chirie mai mica decat in centru) dar si dezavantaje. Pentru ca sunt clienti care vin din centrul orasului si le este destul de greu sa ajunga pana la sediul firmei. Mai mult, cand este nevoie urgenta de un produs pe care nu-l au in stoc trebuie sa se deplaseze pentru a-l achizitiona (avand in vedere ca in cosurile pentru cadouri sunt numai lucruri de calitate, ele nu pot fi gasite oriunde). In concluzie, distanta mare de zona centrala este un inconvenient! Spatiul este amenajat astfel incat sa ofere libertate de miscare, ca mobilier figurand un birou cu un computer, bancul de lucru pe care se asambleaza cosurile, cateva rafturi pentru achizitii si uneltele necesare – cutit, foarfeci, celofan, pasmanterii. In mare, aceasta este dotarea potrivita pentru desfasurarea afacerii. Cea mai importanta este creativitatea si originalitatea in realizarea cadourilor tematice. Aprovizionarea se face din diverse surse, in functie de natura materialului dorit. Aici apare o alta problema, pentru ca exista cazuri cand trebuie sa cumpere anumite lucruri, mai ales artizanat, de la persoane fizice, neautorizate. Ceea ce inseamna sa cumperi fara TVA si apoi sa vinzi aplicand aceasta taxa. Pentru achizitionari si livrari folosesc un automobil, iar in perioadele de activitate sustinuta prefera sa inchirieze unul, pentru a face astfel fata la toate comenzile.
 

 

 

 Sursa Revista Omului de Afaceri

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: