Liber la cascat

Aveti idee de unde ni se trage obiceiul acesta al punerii mainii la gura atunci cand cascam?
Cei mai multi raspund ca este ceva “de bun-simt”, avand in vedere ca nu este prea placut sa ti se expuna gura celuilalt.
Le-as replica cu trei contraargumente.Unu: cine ii pune sa se uite in gura omului care casca? Nu e, poate, si aceasta tot un fel de violare a intimitatii?
Doi: nu am auzit pe nimeni sa se lege, in acelasi sens, de un om care vorbeste sau, mai ales, de unul care rade. Iar “expunerea gurii” larg deschise este un fapt evident in aceste din urma doua situatii.

Trei: au ajuns ei insisi, pe cont propriu, la aceasta concluzie? Sau asa au fost invatati de mici? – “Pune mana la gura cand casti!”. Daca ar fi ajuns singuri la respectiva concluzie, ar fi fost imposibil sa nu considere ca trebuie pusa mana la gura si atunci cand vorbesti sau cand razi.

In realitate, obiceiul acesta dateaza inca din evul mediu. In special in Irlanda, se considera ca, daca nu pui mana la gura atunci cand casti, exista pericolul ca diavolul sa patrunda pe “poarta” lasata astfel deschisa! De asemenea, se mai spune si ca trebuie sa pui mana la gura cand casti pentru ca, o data cu cascatul, poate iesi si sufletul!…

Iata deci originile acestei “deprinderi”. Si iata si motivul pentru care m-am referit la ea: fara preget, ni se intampla sa repetam, pe tot parcursul vietilor noastre, gesturi si actiuni, ganduri si sentimente care, de fapt, nu ne-au apartinut niciodata, cu care nu ne nastem, dar care ne sunt inoculate la o varsta cand nu suntem in stare sa ripostam. Mintea fiecaruia dintre noi este plina de astfel de prostii! Numai atunci cand te hotarasti sa iti sondezi (sub)constientul realizezi la ce temperatura ingrijoratoare iti fierb prejudecatile intelectul. Si la ce chinuri iti supun ratiunea superstitiile.

 

 

(sursa Revista de Marketing Dinamic si Excelenta in Vanzari-Liviu Plesoianu)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: