Cum si cine stabileste strategia de resurse umane a firmei

Poate vi s-a intamplat sa investiti mult efort si creativitate in dezvoltarea unui program cerut de conducerea companiei, iar atunci cand va apropiati de sfarsit si va pregateati sa culegeti laurii ati aflat ca programul nu mai este necesar.

Suntem siguri ca acest lucru v-a creat un sentiment de frustrare, ca sa nu mai vorbim de inutilitatea muncii desfasurate si de irosirea resurselor utilizate. Dintr-un foc, dvs. ati fost demotivat si resurse importante s-au dus pe apa sambetei…

Astfel de lucruri se intampla in multe organizatii, printre cauzele ale acestui fenomen cele mai importante fiind:

lipsa strategiei;
lipsa de comunicare in aplicarea strategiilor;
schimbarea brusca a obiectivelor strategice.

Pentru a se dezvolta, orice companie are nevoie de o viziune clara si de actiuni concrete. Orice organizatie are nevoie de raspunsul la intrebarile:
„Unde trebuie sa ajungem, in cat timp si ce trebuie sa facem ca sa ajungem acolo?”.

Raspunsurile la aceste intrebari le gasiti chiar in strategia organizatiei care, din acest motiv, trebuie sa contina:

Obiectivele strategice – specificarea nivelului cantitativ si calitativ pe care trebuie sa-l atinga organizatia la un moment dat;
Actiunile de intreprins – ce trebuie sa se faca concret pentru a fi atinse obiectivele stabilite;
Termenele – stabilirea termenului final (momentul in care obiectivele strategice trebuie atinse), dar si a termenelor intermediare pentru diversele actiuni de intreprins;
Resursele necesare – stabilirea pentru fiecare dintre actiuni a resurselor necesare.

3 particularitati ale strategiei de resurse umane

Pentru atingerea obiectivelor strategice se mizeaza pe utilizarea eficienta a resurselor pe care le are la dispozitie compania. Resursele umane – adica cele care pot coordona, combina si utiliza celelalte resurse – sunt, din acest motiv, foarte importante in sistemul strategic al organizatiei.

Strategia de resurse umane face parte integranta din strategia organizatiei si indeplinirea ei este o conditie a succesului companiei. Iata care sunt cele 3 particularitati ale strategiei de resurse umane:

1. Obiectivele strategice de resurse umane decurg din cele generale ale organizatiei. Astfel, daca obiectivele strategice generale se refera la cota de piata, profit, cifra de afaceri, eficienta economica, investitii etc., cele de resurse umane au in vedere asigurarea cantitativa si calitativa de personal, productivitatea muncii, legalitatea operatiilor, motivarea si dezvoltarea personalului.

2. Obiectivele strategice de resurse umane au, in general, termene mai apropiate decat obiectivele generale.

3. In stabilirea modalitatilor de actiune si a termenelor din strategia de resurse umane trebuie sa se prevada corelarea cu celelalte strategii pe domenii de activitate deoarece toate acestea se interconditioneaza.

Cine stabileste strategia de resurse umane

Tinand cont ca strategia de resurse umane este parte a strategiei generale a organizatiei, ea trebuie agreata si aprobata de conducerea generala a companiei. Intalnim doua moduri de stabilire a strategiei de resurse umane:

In cazul organizatiilor descentralizate, obiectivele strategice de resurse umane sunt convenite de conducerea organizatiei impreuna cu managerul de resurse umane. Managerul de resurse umane are deplina libertate de stabilire a modului de actiune si a termenelor intermediare, cu conditia atingerii obiectivelor strategice de resurse umane la nivelul dorit si la termenul stabilit.
In cazul organizatiilor centralizate, toate elementele strategiei sunt stabilite la nivelul conducerii firmei, pe baza propunerilor si variantelor oferite de managerul de resurse umane. In acest caz, managerul de resurse umane nu va avea decat sa puna in aplicare strategia stabilita.

(sursa Revista de Resurse Umane)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: