Din ce in ce mai multe persoane se confrunta cu riscuri psihosociale la locul de munca

Un nou raport publicat de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca arata ca principalele riscuri psihosociale sunt legate de:

  • noile forme de contracte de munca;
  • nesiguranta locurilor de munca;
  • intensificarea muncii;
  • exigentele emotionale crescute;
  • violenta la locul de munca;
  • dezechilibrul dintre viata profesionala si viata privata.

Stresul profesional este una dintre cele mai mari provocari in materie de securitate si sanatate in munca cu care se confrunta Europa, iar numarul persoanelor care sufera de afectiuni legate de stres, cauzate sau agravate de munca, este posibil sa creasca.

Stresul se afla pe locul doi in topul celor mai invocate probleme de sanatate legate de munca, afectand 22% dintre lucratorii din UE (2005). Studiile sugereaza ca intre 50% si 60% dintre toate zilele de lucru pierdute au legatura cu stresul.

Munca precara pune in pericol sanatatea lucratorilor
Munca precara = forma de angajare care aduce venituri putine si care este inferioara din punct de vedere calitativ, oferind sanse reduse de formare si de avansare in cariera.

Oamenii angajati cu contracte de munca precare indeplinesc, de obicei, cele mai periculoase sarcini, lucreaza in conditii dificile si beneficiaza de mai putina formare in materie de SSM. Munca in conditii instabile poate genera sentimente de insecuritate si cresterea stresului de origine profesionala.

Intensificarea muncii duce la aparitia unor probleme de sanatate
Reducerea locurilor de munca, volumul din ce in ce mai mare de informatii care trebuie tratate la locul de munca ca urmare a aparitiei noilor tehnologii de comunicatie si solicitarile tot mai numeroase impartite intre mai putini lucratori pot antrena, de asemenea, un stres profesional crescut.

Dezechilibrul intre viata profesionala si viata privata afecteaza familiile
Volumul mare de munca si programele de lucru prea putin flexibile ingreuneaza realizarea unui echilibru corespunzator intre viata privata si viata profesionala, in special la femei, care continua sa se confrunte adesea cu munca in „doua schimburi”, mai intai la locul de munca, apoi acasa.

Aceasta poate conduce la aparitia stresului si a altor efecte negative asupra sanatatii oamenilor, mai ales atunci cand nu este posibil ca angajatii sa isi adapteze conditiile de munca nevoilor lor personale.

In 2009, Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca intentioneaza sa lanseze un studiu in intreprinderi, in toate statele membre UE, pentru a afla cum trateaza organizatiile din sectoarele public si privat riscurile psihosociale si cum pot fi ajutate intreprinderile sa gestioneze mai eficient aceste pericole complexe existente la locul de munca.
(sursa: Observatorul European al Riscurilor www.protectiamuncii.ro)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: