Marea criza a hartiei igienice

In seara zilei de 19 decembrie 1973, canalul american NBS a difuzat ca de obicei programul de divertisment „Johnny Carson Show”, program ce se bucura, datorita farmecului animatorului Johnny Carson, de un succes deosebit. Cu cateva ore inainte de inceperea show-ului, unul dintre textieri i-a atras atentia lui Carson asupra unei stiri: conform acesteia, un congresman criticase guvernul pentru faptul ca rezerva nationala de hartie igienica era prea mica. Ideea i-a suras lui Johnny Carson, care a dezvoltat-o in timpul spectacolului intr-o cascada de gaguri.
S-a intamplat insa ca o seama de ascultatori, incredintati ca aluziile ironice ale actorului ascund un substrat real, sa ia gluma in serios. In dimineata urmatoare, ei s-au grabit sa cumpere hartie igienica pentru a-si completa rezervele casnice. Treptat, zvonul ca nu va fi hartie igienica s-a raspandit, fara nici o legatura cu contextul hilar din care informatia fusese extrasa. Alti americani au plecat spre diverse magazine ca sa cumpere hartie igienica. Diferiti cumparatori, vazand oameni cu carucioare pline de hartie, au dedus ca se va intampla ceva si au trecut si ei la achizitionarea de hartie igienica. In scurt timp, magazinele si apoi depozitele, cu stocuri calculate pentru un consum normal, s-au golit de pretiosul produs, stivuit acum in casele cetatenilor.
Cei care n-au apucat sa cumpere, vazand rafturile goale, au tras singura concluzie „logica”: „Pe piata americana este o criza de hartie igienica.” Ca urmare, au inceput sa o caute cu disperare prin alte magazine, marind cererea si amplificand senzatia unei crize a produsului.
In zadar au intervenit autoritatile, incercand sa tempereze populatia agitata, in zadar au oferit explicatii normale si rationale, in zadar insusi Johnny Carson a precizat in show-ul sau ca totul a fost doar o gluma – toata lumea era convinsa ca S.U.A. este amenintata de o criza de hartie igienica.
Abia dupa trei saptamani, cand marii producatori de hartie pentru toaleta au livrat cantitati indestulatoare magazinelor, „criza”a trecut. A fost pentru prima oara in istoria S.U.A. cand consumatorii au creat o penurie majora a unui produs. In prezent, pe piata americana de hartie igienica volumul de vanzari a atins valoarea de 2,4 miliarde $ anual.
(Sursa: Mihai Coman – „Introducere in sistemul mass media”, citand pe J. Dominick – „Dynamics of mass media”, 1983, pp.36-37)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: