Fructele de padure sunt foarte cerute la export!

Cererea tarilor din Europa de Vest pentru fructe de padure este foarte mare si, intrucit fondul de marfa propriu este foarte mic, solutia pe care o au la indemana aceste tari o constituie importul. Si asta la niste preturi foarte atractive pentru partenerii lor externi – in cazul afinelor, de exemplu, pretul depaseste chiar 2.300 de euro/tona. Avand in vedere evolutia acestui domeniu pe plan mondial si existenta in Romania a unor suprafete cu soluri acide, ce cu greu pot fi puse in valoare prin alte culturi, o afacere cu fructe de padure merita toata atentia. Cunoscute si apreciate mai ales pentru cresterea lor nepretentioasa, murele, zmeura, coacazele si afinele au inceput sa prezinte un anumit interes economic si, prin urmare, sa fie cultivate in mod planificat in urma cu peste 50 de ani. De atunci, aceste fructe si-au facut intrarea si in diverse industrii, fiind folosite la productia de iaurt, sucuri de fructe, dulceturi, siropuri, produse cosmetice sau medicale.
Dar nu despre afaceri in aceste domenii vrem sa va vorbim in acest articol, ci despre comercializarea acestor fructe in stare proaspata. E suficient sa vedem exemplul capitalelor occidentale, unde in marile interesectii se intalnesc tarabe care nu vand altceva decat fructe de padure. Ideea nu este deloc spectaculoasa, dar succesul aplicarii ei este spectaculos. Motivele acestui succes? In primul rand, fructele sunt foarte proaspete si, in al doilea rand, ele sunt ambalate in niste caserolele estetice, care elimina si eventualele temeri legate de igiena produselor.
Cultivarea lor in acest scop poate fi deci o afacere buna. Dar, inainte de a fi cuprinsi de entuziasmul practicarii unei activitati in aer liber, trebuie sa verificati care sunt posibilitatile comercializarii la nivel local, tinand cont mai ales de perisabilitatea produsului.
Sfaturi si puncte critice
1. Daca solul pe are doriti sa incepeti activitatea nu este potrivit pentru cultura si daca, de exemplu, nu are un pH suficient de acid, rasadurile nu se raspandesc si nu dau roade. Primul lucru care trebuie facut, deci, este o analiza a solului.
2. Trebuie aleasa cu atentie sera de unde cumparati rasadurile si, daca este posibil, cereti garantii ferme cu privire la rezistenta si capacitatile lor productive.
3. Recoltarea fructelor, avand in vedere perisabilitatea lor, trebuie sa fie efectuata imediat ce incep sa se coaca. Aceasta fiind, dupa cum am vazut, operatiunea cea mai laborioasa, trebuie sa faceti tot ce puteti pentru a o rationaliza. In acest scop, poate folosi construirea unui adapost in masura sa grabeasca sau sa intarzie coacerea.
4. Pentru a limita costurile de gestiune, ar fi bine sa recoltati cu ajutorul rudelor sau a unor colaboratori temporari.
5. Este bine sa aderati la asociatii de profil, la consortii sau la cooperative locale: acest pas va ajuta cand trebuie sa rezolvati probleme comune, sa dobanditi cunostinte tehnice sau sa va comercializati mai bine produsele.

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: