Cat de importante sunt abilitatile de conducere si cum sa le recunoasteti

Orice firma este compusa din compartimente, grupuri si persoane de o natura diversa, cu nevoi si interese specifice si, in anumite situatii, chiar contradictorii. Functia principala a oricarui conducator este aceea de a recunoaste aceste diferente si de a le armoniza, in vederea realizarii obiectivelor comune.
Conducerea poate facilita satisfacerea unor trebuinte si atingerea unor scopuri personale sau poate inspira si orienta persoanele spre motive superioare de autorealizare, in locul satisfacerii unor interese imediate.
Termenul de conducere poate reprezenta atributul unui post din organigrama unei firme (de exemplu, directorul general), dar si o categorie de comportament (ceea ce face ca o persoana sa influenteze alte persoane).
Spunem despre o persoana ca are abilitati de conducere atunci cand ii poate determina pe altii sa se implice intr-o actiune de buna voie, si nu pentru ca se tem de consecintele nesupunerii ori pentru ca se supun automat cerintelor oficiale.
In urma activitatii majoritatii angajatilor dintr-o firma rezulta produse vizibile, tangibile. Dar, in toate firmele, in spatele acestora se afla un alt tip de „profesionisti”, ale caror produse, la fel de importante, sunt mai putin vizibile. Produsele lor sunt:
armonia;
punctualitatea;
stimularea fara stres;
entuziasmul in munca;
increderea in colegi;
spiritul intreprinzator;
creativitatea;
cooperarea.
Toate acestea sunt generate de conducatorii organizatiei. Dar, din cauza caracterului intangibil al acestui gen de activitate, profesia de conducator este adesea ignorata, gresit inteleasa sau denigrata.
Si totusi, oricine intra intr-o firma, oricare ar fi profilul acesteia, are nevoie doar de cateva minute pentru a-si face o imagine despre prezenta sau non-prezenta actului de conducere:
Telefoanele suna si nimeni nu raspunde?
Avizierele sunt pline de hartii inutile sau sunt ordonate?
Auziti voci iritate sau razand?
Angajatii lucreaza cu entuziasm sau par mai degraba plictisiti ori nervosi?
Esti primit cu un cascat, o incruntatura sau cu un zambet?
Esti macar intampinat de cineva?
Abilitatile de conducere sunt, asadar, deosebit de importante pentru eficienta organizatiei sau pentru multumirea celor care lucreaza acolo.
Cu cat o firma este mai putin structurata, cu cat limitele de autoritate, obiectivele si termenele-limita sunt mai putin formalizate si functionale, cu atat mai mult este nevoie de un set inalt de abilitati de conducere pentru a obtine succesul scontat.

(sursa Revista de Resurse Umane)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: