Saptamana de lucru de 48 de ore: pro sau contra?

Majoritatea deputatilor europeni de la Comisia pentru Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale sustin ca saptamana de lucru trebuie sa fie de maxim 48 de ore, iar exceptiile de la aceasta regula trebuie abolite in maxim trei ani.
Durata maxima de lucru este un domeniu in care decid atat Consiliul UE cat si Parlamentul European. Recent, Consiliul a propus ca saptamana de lucru sa ramana limitata la 48 de ore, dar nu si in statele care beneficiaza de exceptii de la aplicarea regulilor europene in domeniu.
In Parlament insa, dezbaterile sunt aprinse. De exemplu:
Punctul de vedere al raportorului Alejandro Cercas (Grupul Socialist din Parlamentul European, Spania) este ca:
„Competitivitatea Europei nu se poate baza pe durata indelungata a muncii, ci pe capacitatea de inovare, cresterea productivitatii si valoarea adaugata a muncitorilor. Aceasta directiva pune in pericol noile aspiratii de prosperitate, precum reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie.”.
Pe de alta parte, Elizabeth Lynne (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Regatul Unit) sustine puternic ca statele membre sa aiba posibilitatea de a nu aplica limita duratei de lucru.
„Statele membre care nu beneficiaza de exceptii cunosc niveluri mai ridicate in domeniul muncii nedeclarate, care este nociva atat pentru angajati cat si pentru companii. Anularea posibilitatii de a face exceptie la limita maxima pentru timpul de lucru ar fi o pilula amara pentru companii si pentru multi angajati care incearca sa isi majoreze veniturile in perioade economice dificile.”
Parlamentul European urmeaza sa negocieze cu Consiliul, iar votul in plen va avea loc in decembrie, la Strasbourg.
(Sursa: Parlamentul European)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: