Cum poti sa pierzi 5 miliarde de dolari

Sotia unui inginer de la Motorola este responsabila pentru unul dintre cele mai mari esecuri din istoria afacerilor. In 1985, ea a refuzat sa plece intr-un concediu pe o insula exotica pentru ca telefonul ei mobil nu avea semnal acolo. „Tu esti un tip destept“, i-a spus ea sotului ei, „de ce nu faci un telefon cu care sa poti vorbi de oriunde de pe Pamant?“. Iar sotul, Barry Bertiger, care lucrase la sistemul de comunicatii al navetei spatiale Voyager, a imbratisat ideea si s-a dus glont s-o prezinte presedintelui companiei, Robert Galvin.

  Rezultatul? Dupa 13 ani si 5 miliarde de dolari cheltuiti, a fost lansata reteaua de telefonie mobila Iridium, cu acoperire pe toata suprafata globului, inclusiv in mijlocul oceanului sau la poli. Functiona prin intermediul a 66 de sateliti de joasa inaltime (740 km). A fost lansata la 1 noiembrie 1998 si la 13 august 1999 a dat faliment. Cauza a fost numarul redus de abonati – doar 50.000. Efortul de promovare a serviciului a fost major, dar concurenta si-a spus cuvantul: acoperirea retelelor GSM crescuse constant, crescuse si numarul acordurilor de roaming intre diverse retele, astfel incat multi potentiali clienti au descoperit ca o acoperire 100% nu le este chiar atat de necesara. Au mai fost insa si alti factori de esec: pretul mare al serviciului (peste 1,5 $/ minut), precum si dimensiunile telefonului Iridium – era cat o caramida. In plus, ca sa ai o receptie optima si sa poti sa vorbesti fara probleme, trebuia sa iesi afara din casa. In aceste conditii, afacerea a fost scoasa la vanzare, ca sa se recupereze ce se mai putea recupera. A fost cumparata de un grup de investitori la un pret total de 25 de milioane de dolari, aceasta insemnand o jumatate de cent pentru fiecare dolar investit initial.

  Un fiasco cumplit. Dar nu si pentru noii proprietari: acestia s-au gandit sa continue afacerea (aveau deja o retea de 66 de sateliti), dar au scazut la jumatate tarifele si au modificat designul telefoanelor. Numarul abonatilor a crescut la 100.000 si astfel Iridium a ajuns sa inregistreze chiar si un mic profit.

(sursa Revista de Afaceri, Bani si Profit)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: