Cum vor fi recompensati angajatii in 2009?

In trimestrul al treilea 2008, Romania a inregistrat cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca din Uniunea Europeana – de 21,2% (comparativ cu perioada similara din 2007).
In noul context economic insa, estimarile arata ca ritmul de crestere a salariilor din sectorul privat va incetini anul viitor la cel mult 10%. In majoritatea cazurilor, in 2009 angajatii nu vor avea ocazia de a-si renegocia salariile. Cresterea ratei somajului va contribui la calmarea cererilor de majorari salariale.
Conform declaratiilor Guvernatorului BNR, somajul nu va fi generalizat, urmand sa afecteze doar anumite sectoare, dar „corectiile de pe piata fortei de munca sunt bune si sunt necesare, in conditiile in care o crestere a somajului va ajuta la curbarea cererii excesive de cresteri salariale”.Firmele vor incerca sa obtina mai mult de la angajati nu prin mariri de salarii, ci punand accent pe factorii motivationali non-financiari. In plus, recompensarea salariatilor va trebui sa fie mai strans legata de rezultatele obtinute de acestia. Motiv pentru care evaluarea performantelor va fi in atentia departamentelor HR ca modalitate de a spori productivitatea angajatilor.
Numarul beneficiilor se va reduce, acestea fiind selectate in functie de nevoile si performantele angajatilor. Marile companiile vor renunta sa acorde beneficii constand in vacante in strainatate pentru angajati sau masini si vor reduce bugetul alocat convorbirilor telefonice. Dar va fi posibil ca angajatii sa beneficieze in continuare de servicii medicale private platite si de decontarea transportului.Intentia angajatorilor este de a inlocui pachetele de beneficii fixe cu cele flexibile. Salariatii vor pute alege, din mai multe tipuri de beneficii, pe acelea care corespund in mai mare masura nevoilor lor – aceasta fiind o alta solutie prin care firmele vor putea sa-si motiveze in continuare angajatii, dar cu costuri mai mici.

(sursa Revista de Resurse Umane)

 

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: