Oportunitati de afaceri: Sculpturi ornamentale din arbusti

Un elefant verde? Turnul Eiffel infrunzit? O girafa care face flori?… De ce nu? Asemenea ciudatenii sunt de fapt arbusti modelati prin taieri repetate de gradinari priceputi si constituie elemente de atractie in parcurile din marile orase ale lumii. Mai mult, prin aceste operatii se pot obtine si forme geometrice (cuburi, conuri, piramide, sfere) si se pot forma litere sau cuvinte scurte, obtinandu-se astfel efecte deosebite in peisajul gradinilor.
Aceasta arta, a ornamentarii cu forme diverse rezultate prin modelarea si taierea arbustilor, se numeste “topiary”, iar oportunitatea de afaceri pe care o aduce este foarte simpla: nu trebuie decat sa va insusiti know-how-ul activitatii si sa propuneti apoi primariei locale o actiune de infrumusetare a parcurilor din oras cu asemenea figurine vivante. Iar daca treaba merge, puteti sa va extindeti cu usurinta in alte localitati, pentru ca, practic, orice oras sau orasel are cel putin un parc sau o gradina centrala. Desigur, s-ar putea sa descoperiti ca mult mai usor veti obtine comenzi de la persoane particulare cu venituri peste medie, atrase de ideea de a avea in gradina vilei lor sculpturi topiary.
Pana aici am vorbit de figurine de dimensiuni mari, al caror pret, in Occident, ajunge chiar si la cateva zeci de mii de dolari, dar nu trebuie neglijata vanzarea de topiary de mici dimensiuni, crescute in ghiveci, care sa fie oferite amatorilor, la preturi de pana la 100-150 de dolari. Rabdarea, atentia si rigurozitatea sunt esentiale, daca ne gandim ca o figurina topiary se finalizeaza in minimum cativa ani. Plecand de la un simplu pui, odata aleasa forma (sau impusa de aspectul natural al arbustului), se favorizeaza aparitia a numeroase ramuri dirijate in toate directiile care, prin taieri usoare si repetate, se vor ramifica ajungand in final la volumul propus.
Este de preferat ca, in faza de incepator, sa alegeti forme simple, care nu pun cine stie ce probleme si care permit exersarea mai multor tehnici (un glob se poate transforma intr-un cub si invers). Iar repararea unei erori de taiere in cazul acestor forme este oricand posibila, fie prin modificarea formei, fie prin lasarea unui interval de timp suficient de mare pentru ca planta sa se dezvolte singura.
De la gloria antica la gradinile “cu tendinta”
Topiary este o forma de arta extrem de veche, fiind mentionata in Asiria (actualul Orient Mijlociu) in jurul anului 700 i.Ch. Se spune chiar ca Alexandru cel Mare si trupele sale au avut un soc, in anul 330 i.Ch., cand au descoperit gradinile Persiei, pline de topiary.
Aceasta arta a fost preluata si dezvoltata apoi de greci si romani, care au exploatat flexibilitatea si maleabilitatea anumitor specii perene (merisor, chiparos, leandru, mirt etc.), realizand gradini ornamentale ce imitau sculpturile in piatra. Vila toscana a scriitorului Plinius cel Tanar era inconjurata de o multime de arbusti sculptati in forma de animale si de figuri mitologice. De fapt gradinarii lui Plinius – sclavi egipteni, sirieni si persani – au fost cei care au facut sa se nasca aceasta pasiune in Roma antica.
Aceasta arta a luat din nou avant in Italia secolului al XVI-lea. In Franta, a doua mare perioada de inflorire a acestei arte a fost secolul al XVII-lea. Aranjamentele “Å• la française” au ridicat la superlativ dantelariile vegetale renascentiste, adaugandu-le palisade si adevarate incaperi de verdeata. O intreaga arhitectura a frunzelor s-a dezvoltat astfel si topiary a patruns la toate curtile princiare europene. Dar la inceputul secolului XX ea s-a perimat incet-incet, iar tehnicile au fost uitate, mai ales ca in perioadele celor doua razboaie mondiale terenurile multor gradini ornamentale au capatat o destinatie agricola. La ora actuala are loc insa o revenire in forta a acestei arte, cu forme noi. Topiary sunt regasite astfel in labirinturile vegetale (care sunt din nou la moda, numarul lor crescand spectaculos), dar si pe balcoane sau in gradini de mici dimensiuni. Orice fel de arbust, supus actiunii unei foarfeci bine manuite, poate deveni statuie, mai ales ca modelarea siluetelor poate fi facilitata prin utilizarea formelor de grilaje.
Din pacate, sculpturile rezultate nu sunt intotdeauna de bun gust: adesea vedem aparand in unele curti tot felul de excrescente ciudate ale caror dimensiuni nu sunt adaptate la marimea si forma gradinii. Oricum insa, interesul exista si acesta e lucrul care conteaza de fapt.
Rabdare si magie
In universul topiary totul este permis. Practic, toate plantele se preteaza transformarii prin aceasta tehnica, cu o mentiune speciala pentru speciile cu crestere lenta, care sunt cele mai potrivite. De fapt, acestea furnizeaza structura cea mai rigida si pastreaza mult timp forma prelucrata. Dintre ele, trebuie alese acele plante care rezista la frig.
In cazul formelor complicate, taierea nu este suficienta. Trebuie utilizate carcase de sarma metalica pe care se ridica ramurile plantei si, o data la doi sau trei ani, trebuie sa se realizeze o egalizare pentru a se obtine forma dorita. O bucata de sarma modelata este suficienta pentru a crea o structura primara de baza. Dupa cativa ani, cand planta este deja dezvoltata si formata, aceste armaturi se pot chiar indeparta (pentru anumite modele) permitand figurinelor sa devina complet independente. Marimea “statuilor” depinde evident de dimensiunile plantei. Odata ce modelul a atins talia dorita, acesta se tunde regulat, in aceeasi maniera ca la bonsai, utilizand un sablon. Este foarte important ca aceasta operatie sa fie executata de doua ori pe an. La fiecare tundere, volumul de masa vegetala indepartat va fi riguros limitat. Prin repetarea acestei manevre, in timp se vor obtine ramuri extrem de fine si dese – o caracteristica specifica unei figurine topiary.
A nu se pierde din vedere ca figurinele topiary raman totusi niste structuri vii, care necesita o ingrijire continua pentru a se dezvolta intr-o maniera armonioasa. De aceea, este recomandabil ca gradinarii amatori sa deprinda arta modelarii unor forme simple, la care bunul gust si atentia sunt mai importante decat tehnica. In continuare sunt prezentate cateva sfaturi ce raspund cerintelor si nevoilor plantelor astfel modelate.

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: