Inmatriculari, radieri si alte servicii auto

Ionut Patrascu, asociat unic la firma PNI prod com impex srl, specializata in prestari servicii de inmatriculari, radieri auto, acte vamale, a pornit afacerea in august 2002. Ideea i-a venit in urma experientei dobandite (constand in rezolvarea a peste 2.000 de dosare) in perioada cat a fost angajat al unei cunoscute firme de leasing auto. Acolo a invatat ce acte sunt necesare pentru completarea diferitelor dosare, la ce institutii sau autoritati ale statului trebuie sa apeleze. Si tot atunci a inteles un lucru foarte important, anume ca exista destul de multi oameni dispusi sa plateasca un comision pentru a nu mai fi nevoiti sa umble pentru obtinerea actelor si plata diverselor taxe. Acestia sunt chiar clientii pe care spera sa-i atraga prin afacerea pe care a pus-o pe picioare. Pentru a functiona, o firma care ofera acest gen de servicii nu are nevoie de acte speciale, diferite de cele obisnuite pentru orice firma. Capitalul principal il constituie know-how-ul, experienta acumulata in domeniu. Intreprinzatorul stie, pentru fiecare caz in parte, ce acte sunt necesare, la ce institutie va merge, ce taxe si impozite trebuie achitate, care sunt noutatile legislative si normele lor de aplicare.
Ziua de munca a lui Ionut Patrascu incepe, daca este nevoie, la 6 dimineata si se incheie seara tarziu, cand termina toate intalnirile si drumurile programate pentru ziua respectiva. Este permanent la dispozitia clientilor, oferindu-le ajutorul nu doar in baza contractelor incheiate, ci si atunci cand acestia au nevoie de un sfat sau de o informatie din domeniul auto. De exemplu, reprezentantul unei firme de transport l-a contactat rugandu-l sa se ocupe de completarea dosarului necesar eliberarii licentei de transport. A trebuit sa invete ce acte sunt necesare, la ce institutii sa mearga, dar a raspuns solicitarii clientului. Flexibilitatea este o conditie necesara pentru succesul afacerii.
Ar fi tentat ca prin firma sa sa asigure si un serviciu de intermediere vanzari/cumparari auto, dar considera ca deocamdata piata nu este pregatita pentru asa ceva. Atata timp cat oamenii apeleaza la un samsar atunci cand vor sa vanda sau sa cumpere o masina din targ, o firma de acest gen nu ar fi chiar profitabila. Aceasta nu inseamna ca nu ofera informatii atunci cand este intrebat.
PNI prod com impex srl ofera urmatoarele servicii: formalitati vamale (act constatator, declaratie vamala de import temporar si definitiv); formalitati vamale privind exportul autovehiculelor; informatii privind ofertele de leasing; activitati de transfer de proprietate (comodat, donatii); programarea si efectuarea inspectiei la RAR; omologarea individuala a autovehiculelor; obtinerea unui duplicat al cartii de identitate (in cazul pierderii, furtului, deteriorarii); obtinerea unor placute cu numere si a autorizatiei de circulatie provizorie; declararea proprietatii masinii la circumscriptiile financiare; inmatricularea sau radierea masinii la Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, sectorul Regim Permise de Conducere si Certificate de Inmatriculare; obtinerea unui duplicat al certificatului de inmatriculare; obtinerea unui set nou de placute de inmatriculare in cazul furtului sau deteriorarii; rezolvarea unor litigii la biroul de inmatriculari; asigurari de raspundere civila si CASCO.
Studiu de caz
Conform Articolului 11 din Regulamentul de aplicare a noului Cod Rutier, „proprietarii de vehicule sunt obligati sa solicite inmatricularea sau inregistrarea acestora inainte de a le pune in circulatie ori sa ceara radierea lor din evidenta“. Iar la articolul 12 se stipuleaza ca „pentru a circula pe drumurile publice vehiculele (…) trebuie sa fie inmatriculate ori inregistrate, dupa caz, si sa poarte placute de inmatriculare sau de inregistrare, ale caror forme si dimensiuni se stabilesc prin regulamentul de aplicare (…)“.
Pentru un cititor neavizat aceste doua articole nu spun prea multe, dar pentru o persoana care-si desfasoara activitatea in domeniul prestarii de servicii auto ele ofera destul de multe informatii de care trebuie sa tina seama atunci cand ar fi solicitat sa intocmeasca un dosar de inmatriculare sau radiere. Astfel, prin „proprietari“ el ia in considerare atat persoanele fizice cat si cele juridice (sunt formalitati si acte diferite), conteaza apoi forma prin care a devenit proprietar (donatie, mostenire, contract de vanzare/cumparare), daca vehiculul este nou sau second hand, este o marca straina sau autohtona. Toate acestea presupun un anume act, formalitate sau aviz de obtinut de la una sau alta din institutiile sau autoritatile abilitate (Politia, Directia vamala, Registrul Auto Roman, circa financiara, trezorerie). Iata, spre exemplu, in cazul unui proprietar, persoana fizica, care doreste sa-si inmatriculeze automobilul (nou, de productie autohtona, achizitionat de la un dealer auto) sunt necesare urmatoarele acte:
– act identitate proprietar (copie si original);
– cartea de identitate auto in copie si original (cu folia de secretizare de la RAR);
– asigurarea obligatorie civila (RCI);
– doua chitante in original (pentru talon si pentru inmatriculare);
– cerere inmatriculare auto;
– fisa eliberata de circumscriptia financiara prin care sa rezulte ca proprietarul are rol deschis (a platit taxele si impozitele aferente bunului achizitionat);
– chitanta in original pentru plata placutelor (prevedere intrata in vigoare de la 1 aprilie, indiferent ca este vorba de numere preferentiale, la rand sau temporale);
– copie dupa actul de provenienta (factura fiscala, contract vanzare-cumparare, donatie, mostenire).

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: