O afacere in care investiti doar manopera

Montarea de placi ceramice (gresie, faianta, placi de portelan sau din materiale compozite) este una dintre cele mai simple si mai profitabile operatiuni din domeniul constructiilor. Se poate spune ca intreaga activitate se reduce la stapanirea exacta a tehnicii de lucru, pentru ca alte probleme nu prea sunt: gresia, faianta si materialele de lucru se gasesc din abundenta peste tot, iar achizitionarea lor cade in sarcina beneficiarului; activitatea se desfasoara la locuinta acestuia, deci nu va trebuie un sediu fatos; investitia initiala nu inseamna decat achizitionarea catorva scule simple si deloc costisitoare; serviciul este foarte bine platit; clientii se aduc unii pe altii.
Recurgerea la placi ceramice pentru acoperirea suprafetelor este o solutie care ofera cel putin trei mari avantaje: estetica deosebita, posibilitati variate de aranjament si… viata lunga. O suprafata din acest tip de material este durabila, ignifuga, rezistenta la murdarie si umezeala, usor de intretinut si, lucru foarte important, ea se poate realiza foarte rapid. Acoperirea cu faianta a unui perete de dimensiuni obisnuite dureaza mai putin de trei ore, fara sa punem insa la socoteala timpul necesar pregatirii suprafetei peretelui, prepararii adezivului si a altor materiale de constructie necesare. Din punct de vedere al duratei de lucru, montarea placilor din ceramica este deci avantajoasa, atat pentru client, care isi va vedea casa finalizata in scurt timp, cat si pentru furnizorul serviciilor, care va putea astfel sa contracteze mai multe lucrari.
Domenii de utilizare
Intr-o prima etapa a introducerii placilor de ceramica in amenajarile interioare, acestea se foloseau doar pentru acoperirea suprafetelor din baie, hol, balcon si bucatarie. Cu timpul insa, ele au patruns si in dormitoare sau sufragerii. Principalele locatii de aplicare sunt…
podelele
Placile ceramice sunt un material ideal pentru acoperirea podelei. Tolereaza traficul intens mai bine ca orice alt material, raman rigide pentru o buna perioada de timp, iar culoarea lor se pastreaza. Traversarea unui antreu acoperit cu gresie de catre un caine murdar pe labe sau varsarea unei ciorbe fierbinti pe dalele de ceramica din bucatarie nu constituie o tragedie, urmele putand fi inlaturate rapid, printr-o simpla trecere a unei carpe umede. Acestei valori utilitare i se adauga si una decorativa, creata de diversitatea enorma de culori si modele disponibile, care permit trecerea cu usurinta de la stilul elegant la cel rustic. O podea acoperita cu placi de culoare deschisa lumineaza o camera intunecata, dandu-i viata, ba poate chiar sa dea senzatia de spatiu mai amplu, prin extinderea „covorului” de placi de ceramica spre hol sau spre alta incapere.
…peretii
Orice perete care intra in contact cu apa este bine sa fie acoperit cu placi ceramice. Peretii din baie, bucatarie, din salile in care se creeaza mult condens sau din incaperile unde curatenia este o necesitate de prim rang se acopera, de cele mai multe ori, cu faianta (materialul ideal in astfel de cazuri). Folosirea faiantei nu se limiteaza insa la incaperile cu multa umiditate. Un zid intreg din placi de acest fel amenajat in living, in dormitor, la subsol, ba chiar la mansarda, aduce o nota spectaculoasa ansamblului interior. La fel de interesante sunt si portiunile de ceramica din jurul semineului, al barului, acvariului sau al locului unde se tin florile.
…mesele, blaturile, tejghelele
O masa veche acoperita cu ceramica va avea un farmec aparte, dar si o utilitate sporita, pe ea putand fi asezate fara nici o problema cratitele fierbinti. Rafturile din placi de ceramica sunt ideale pentru asezarea ghivecelor cu flori, iar blatul in care este incastrata chiuveta din bucatarie va deveni mult mai usor de intretinut daca va fi acoperit cu mozaic, preferabil asortat cu restul mobilierului.
…semineele
Pentru ca sunt fabricate la temperaturi mari, placile ceramice de buna calitate sunt rezistente la caldura emanata de seminee, ca atare ele pot fi folosite atat la amenajarea partilor interioare, cat si a celor exterioare. Chiar si un simplu brau de placi ceramice in jurul semineului va fi de efect.
…scarile si pragurile
Traficul intens pe scari duce la uzura in timp a treptelor din lemn sau a mochetei cu care acestea sunt, de regula, acoperite. Durata lor de viata poate fi insa prelungita considerabil odata ce sunt placate cu gresie cu textura speciala, care previne alunecarea, si care rezista la socuri si greutati mari. Nu pierdeti din vedere nici faptul ca aceste scari, precum si pragurile si stalpii de sustinere a tavanului imbracati in ceramica sunt mai usor de observat in semi-intuneric.
…obiectele de interior
Asezarea placilor ceramice sub forma de bordura decorativa in jurul usii, geamului, oglinzii sau a unui obiect de mobilier creeaza un efect interesant. Daca aceasta bordura este lipita deasupra unei suprafete acoperite cu faianta sau alt material, marginile ei trebuie intarite cu o lamela din metal, plastic sau lemn, pentru ca trecerea dintre cele doua materiale sa fie lina, din punct de vedere geometric, dar si unitara ca forma si culoare.
…suprafetele exterioare
Nu sunt putine localitatile din Romania in care casele sunt decorate la exterior cu placi ceramice, cu anumite forme si culori predominante (triunghiuri albastre, de exemplu). Decorarea aceasta se poate extinde si la alte elemente ale gospodariei, precum fantana, gardul sau suporturile de flori.

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: