Arta acordarii primelor de merit

Primele de merit nu sunt ceva nou. Dintotdeauna, muncitorii harnici au fost rasplatiti pentru eforturile lor. Un bonus substantial acordat angajatilor este un stimulent eficient, ajuta la ridicarea moralului acestora si, implicit, duce la rezultate mai bune ale muncii lor.

Dar aceasta rasplata nu isi va atinge scopul urmarit daca este acordata la intamplare. Atunci cand sunteti pe cale sa implementati un sistem de prime in firma pe care o conduceti, tineti cont de urmatoarele idei care, de-a lungul timpului, s-au dovedit a fi de succes:
1. Mentionati clar conditiile in care cineva poate primi o recompensa, astfel incat fiecare sa stie ce obiective are de atins pentru obtinerea acesteia. De exemplu: punctualitate neintrerupta, o idee stralucita pentru imbunatatirea eficientei sau a conditiilor de munca si, eventual, punerea ei in practica, asumarea unor raspunderi in plus fata de cele atribuite in mod normal, spirit de echipa etc.

2. Evitati limitarea acordarii de prime doar la anumite categorii de personal (cum ar fi sefii). Dati foarte clar de inteles ca oricine, indiferent de functia sa sau de specificul activitatii desfasurate, poate fi recompensat si ca totul depinde de calitatea muncii depuse.

3. Cereti permanent sugestii din partea angajatilor privind persoana careia i se cuvine recompensa, evitand astfel luarea unei decizii injuste.

4. Corelati cuantumul primei cu functia celui caruia i se acorda, cu salariul acestuia, dar, mai ales, cu rezultatele obtinute.

5. Mentineti competitia in atentia personalului prin afisarea intr-un loc vizibil a numelui si fotografiei ultimului premiat, adaugand, eventual, si suma primita.

6. Intariti efectul recompensei asupra moralului salariatului felicitandu-l pe acesta pentru reusita sa in prezenta colegilor, de exemplu in timpul unei sedinte.

(sursa Revista de Management Pluristratificat )

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: