Abaterile disciplinare repetate sau abaterea grava – motive de concediere

Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care acesta a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.
Temeiul incetarii contractului individual de munca al salariatului in acest caz va fi art. 61 lit. a) din Codul muncii.
Ce este abaterea disciplinara?
Abaterea disciplinara este definita in art. 263 alin. (2) din Codul muncii drept o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
In calitate de angajator aveti posibilitatea de a sanctiona fapta salariatului care a savarsit mai multe abateri disciplinare prin concedierea acestuia. In situatia concedierii pentru abateri repetate, gravitatea abaterii nu prezinta importanta, ci este suficienta repetabilitatea savarsirii unor fapte culpabile de catre salariat.
In a doua situatie, a concedierii pentru savarsirea unei abateri grave, se pune intrebarea cum hotaram gradul gravitatii abaterii. Tot dispozitiile Codului muncii ne dau raspunsul.
Desi nu enumera abaterile grave care pot fi sanctionate de angajator cu sanctiunea prevazuta de art. 264 alin. (1) lit. f), respectiv concedierea, art. 266 ne ajuta in stabilirea sanctiunii in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere imprejurarile in care fapta a fost savarsita, gradul de vinovatie a salariatului, consecintele abaterii disciplinare, comportarea generala in serviciu a salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
De utilitate practica dovedita este stabilirea prin regulamentul intern a abaterilor disciplinare grave in temeiul art. 258 lit. f) din Codul muncii potrivit caruia regulamentul intern cuprinde abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile.
Si contractele colective de munca pot cuprinde enumerari ale unor astfel de abateri, fiind mai usor la momentul desfasurarii procedurii de cercetare disciplinara incadrarea faptei intr-un grad sau altul de vinovatie.
(sursa

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: