Amenajarea si intretinerea acvariilor

Interesul pentru acvarii a luat amploare la noi abia in ultimii 10 ani. Pe langa clientii particulari, exista multe banci sau restaurante, uneori chiar discoteci (desi acestea nu constituie un mediu tocmai prielnic pentru pesti) care simt nevoia unui decor viu, ce sa inspire calm si destindere.
Amenajarea unui acvariu inseamna refacerea la scara redusa, din apa, plante, pesti, sol si pietre, a unui anumit mediu de viata caracteristic diferitelor specii de pesti. Unii acvariofili opteaza pentru refacerea unei anumite zone geografice (biotop), altii se intereseaza de un singur grup de pesti. O greseala frecvent intalnita in cazul incepatorilor tine de alegerea speciilor, care nu sunt intotdeauna compatibile.

O afacere inceputa cu 20.000 $
Una dintre firmele care se ocupa cu succes de amenajarea si intretinerea acvariilor este Zoo, condusa de Marian Ilie. Istoria sa este simpla: “In ’90 am vazut la Viena pentru prima oara un pet-shop adevarat si nu mi-a venit sa cred – eu eram obisnuit cu borcanele cu pesti de la Obor! – si atunci mi-am dorit sa pot deschide si eu unul in tara!”. Si asta a si facut. La intoarcerea in tara, a testat mai intai piata vanzand animale de acasa, apoi a inchiriat un spatiu, iar in ’98, impreuna cu asociata sa, Viorica Buica, a deschis un pet shop pe strada Selari, in centrul istoric al Bucurestiului..
Capitalul de pornire a fost de 20.000 $. Amenajarea si comercializarea acvariilor a fost prima alternativa oferita clientilor, ca urmare primii bani au fost cheltuiti pentru geamuri, silicon, suduri etc. care permiteau sustinerea tonelor de apa de pe pereti etc. Incet-incet, Marian Ilie si-a perfectionat aparatura: filtre pentru apa, instalatii cu termostat, instalatii de oxigenare a apei, instalatii de iluminat si de-abia apoi a investit in pesti si animale. “Toata amenajarea asta e foarte importanta. Ganditi-va ca intervine o boala necrutatoare intr-un acvariu de discusi, niste pesti foarte frumosi si foarte scumpi. Daca ai 30-40 si i-ai pierdut pe toti, este o paguba destul de mare.”
Fiecare din cele 50 de specii de pesti aflate in magazinul sau are conditii proprii de viata. Sunt pesti care vin din zonele calde, din Amazonia (discusii, pyrania) sau Tanganica (cyclide africane). Broscutele, care la un moment dat s-au bucurat de un interes deosebit pe piata, vin din America (Florida). Lor trebuie sa li se asigure o temperatura corespunzatoare (26-27 grade C) si un decor asemanator celui natural.
Ce vor clientii?
Pentru firme, pe langa amenajarea acvariilor, Zoo asigura si servicii de intretinere. O echipa se deplaseaza la sediul firmei si curata acvariul, il aranjeaza, aduce pesti noi. Totul prin contract de colaborare. Preturile acvariilor variaza in functie de preferinte. O categorie aparte o constituie acvariile speciale. “Vin unii clienti si ne spun: “Domnule, vreau si eu un acvariu in perete, intre dormitor si living, cum am vazut in telenovele”. Si atunci noi le explicam ca pentru asa ceva e nevoie de pompe puternice si de o lumina buna, deoarece in apa spectrul scade, iar la 45- 60 de centimetri lumina de neon se pierde. In plus, presiunea apei e mare si geamurile existente la noi pe piata nu sunt cele mai indicate. Marile acvarii sunt mari prin lungimea lor, nu prin latime si adancime, care nu trebuie sa depaseasca anumite dimensiuni (cu exceptia acvariilor publice). Ele pun probleme de instalare, cum ar fi apasarea asupra solului, si cer materiale de constructie speciale.”
“Important este sa dai atentie clientului”, considera Marian Ilie, “sa-l faci sa inteleaga ce este un acvariu. Unii vin si spun: “Maine e ziua lu’ sefu’. Trebuie sa-i facem o surpriza. E plecat la tara si cand se va intoarce vrem sa gaseasca un acvariu, ca-i plac pestii.” Dar un acvariu nu se amenajeaza de azi pe maine. Noi, intr-adevar, putem sa-l instalam in cinci ore, dar asta numai pentru ca transportam apa de la noi din acvarii. In general insa, totul se face in timp. Azi pui apa, pui nisipul. In alta zi cumperi plantele. Daca pui plantele in apa de la robinet, le-ai terminat. Cand s-a stabilit un echilibru in acest mediu, vii si iei pestii. Procedand astfel, straturile biologice si bacteriologice, cu care e o intreaga poveste, se aranjeaza incet. Si, daca treci de faza asta, nu mai ai decat de schimbat apa. Sunt si acvarii dotate cu o aparatura speciala, care nu necesita schimbarea apei: daca pleci in weekend, nu-ti mai faci probleme cine hraneste pestii, cine le schimba apa si le aprinde lumina. Toate se fac automat”“.

(sursa )

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: