• Blog Stats

    • 139,729 vizitatori
  • Top Posts

  • Top click-uri

    • Niciunul
  • Meta

  • RSS bbbblogatea

  • Anunțuri

Afacerile si natura umana

Intr-o zi, in familia noastra se discuta despre un proces pe care il aveam cu un vecin, in legatura cu o casa la tara, iar eu, care pe vremea aceea aveam cam 15 ani, am spus: “Bine, dar nu mi se pare asa de grav, mai ales ca avem un avocat care lucreaza in interesul nostru.” Tata s-a uitat la mine si a replicat: “Copilule, avocatul nu lucreaza in interesul nostru, lucreaza in interesul lui. Faptul ca interesul lui este ca noi sa castigam procesul este ceva complet secundar”.

Astazi mi se pare ceva firesc, dar ideea aceasta, cum ca nimeni nu munceste in interesul tau (nici medicul, nici invatatorul, nici politicianul, nici politistul), ci doar in interesul lui, a fost atunci pentru mine un soc. E bine sa ne dam seama cat mai devreme de acest adevar, cum ca fiecare dintre noi nu face altceva decat sa-si urmeze propriul lui interes, interes care – atentie! – nu trebuie sa fie neaparat legat de bani: poate fi vorba de satisfactia personala, de cariera, de nevoia de apreciere… (oare cei credinciosi nu se poarta frumos in vederea obtinerii vietii vesnice?). Doar cand intelegem acest lucru factorul uman va deveni un pic mai previzibil.

Si un al doilea adevar: chiar daca ne face placere sa credem altfel, oamenii nu prea se schimba, si metoda cea mai sigura de a afla cum se vor comporta ei in viitor este sa vedem cum s-au comportat in trecut. Ganditi-va bine: de cate ori ati fost dezamagiti fiindca v-ati bazat pe ideea ca cineva “de data aceasta se va purta altfel”? De foarte multe ori, sunt sigur. Si, dat fiind ca afacerile se fac cu oameni, este obligatoriu sa stim, daca vrem sa reusim in afaceri, ce fel de oameni putem intalni in drumul nostru. (va urma)

(sursa

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: