• Blog Stats

    • 139,695 vizitatori
  • Top Posts

  • Top click-uri

    • Niciunul
  • Meta

  • RSS bbbblogatea

  • Anunțuri

Centru de zi pentru persoanele in varsta

Aveti in familie un bunic sau chiar un parinte care se apropie de 80 de ani (sau poate chiar a depasit binisor aceasta varsta) si care nu prea se mai descurca singur? Daca da, normal ca n-o sa-l lasati fara ajutor, ci o sa cautati o solutie: o sa va ganditi, de exemplu, sa il luati la dvs. acasa, dar veti realiza rapid ca asta nu este chiar ce mai buna varianta, pentru ca si dvs. si sotia aveti slujbe si sunteti plecati aproape toata ziua de acasa. Si n-ati vrea sa il lasati pe batran singur, sa umble la aragaz si sa-l uite deschis sau pur si simplu sa se plictiseasca. Asa ca o sa va ganditi la altceva, anume sa ii angajati o asistenta sociala particulara care sa vina la el acasa vreo doua ore pe zi, sa-l ajute la treburile mai dificile si sa faca totodata conversatie cu el. Aceasta ar fi o solutie buna, dar ea nu i-ar oferi totusi batranului prea multe satisfactii. E-adevarat, el s-ar simti ceva mai bine in cele cateva ore cat ar dura vizita asistentei, dar in rest s-ar lovi de aceeasi plictiseala si de acelasi sentiment de inutilitate.

Solutia pentru o astfel de situatie, cu care se confrunta nu putina lume, consta in amenajarea unui centru de asistenta, adica a unui spatiu special unde batranii sa fie adusi dimineata si unde sa isi petreaca intreaga zi, desfasurand impreuna diverse activitati care sa le alunge plictiseala. Totul sub supravegherea atenta a unui personal calificat, capabil sa rezolve intr-un mod foarte competent orice neajuns. Batranii ar urma ca seara sa fie transportati inapoi acasa la ei, fie de catre rude, fie de catre personalul centrului, a doua zi totul luandu-se de la capat, dar cu alte activitati desfasurate in centru, pentru a se evita monotonia.
Este, daca vreti, un fel de gradinita, doar ca in acest caz clientii nu mai sunt copiii, ci batranii. Dar, la fel ca la gradinita, si aici s-ar plati o taxa lunara, ceva mai consistenta dat fiind ca munca personalului din acest centru este mult mai dificila. Va prezentam drept model varianta germana a acestei afaceri.

Scurta descriere: o altfel de afacere
Cine paraseste orasul Hanovra prin nord, trece la un moment dat prin fata sediului unei firme neobisnuite: ASK – Centru de zi sta scris cu litere verzi, groase, pe frontispiciul cladirii firmei. In interior, in jumatatea dreapta a spatiului amenajat sunt asezate in cerc fotolii confortabile, iar in cealalta jumatate stau barbati si femei in varsta la mese si mananca sau discuta unii cu ceilalti. Se mai poate vedea si bucataria centrului, o garderoba, cateva rafturi si multe lucruri care fac spatiul luminos si odihnitor. Secretul acestui imobil: este primul centru de zi privat din Hanovra.

Pentru Udo Winter, specialist in socio-pedagogie si gerontolgie si directorul centrului ASK, un lucru este foarte clar: „Trebuie sa punem bazele unor astfel de centre, pentru ca am vazut cat de mare este cererea pentru locuri. De sase ani noi furnizam ambulatoriu servicii de asistenta medicala si sociala in sistem privat pentru batrani si oameni bolnavi. De-a lungul acestor ani am remarcat ca foarte multi dintre acestia sunt singuri sau sunt o povara pentru cei apropiati, deoarece au multe nevoi pe care le vine greu sa si le indeplineasca singuri. Iar rudele lor, persoanele tinere din familie, au slujbe si nu se pot ocupa de ei. In plus, acesti batrani care stau singuri acasa sunt subalimentati si dupa un timp relativ scurt apar asa numitele cazuri sociale, care se sfarsesc de cele mai multe ori cu internarea intr-un azil-spital. Noi ne-am gandit insa ca acest lucru s-ar putea evita daca ar exista alternative, asa ca am ajuns sa completam serviciile ambulatorii cu cele ale unui centru de zi pentru batrani.”

(sursa )

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: