• Blog Stats

    • 139,695 vizitatori
  • Top Posts

  • Top click-uri

    • Niciunul
  • Meta

  • RSS bbbblogatea

  • Anunțuri

8 activitati HR in care aveti nevoie de analiza postului

Pana acum nu i-ati acordat atentie sau ati legat analiza postului strict de elaborarea fiselor de post? Va propunem sa descoperiti toate cele 8 activitati de personal pe care le puteti derula cu eficienta sporita atunci cand tineti seama de datele esentiale ale unui post.

Analiza postului este procesul pe baza caruia se determina obiectivele, activitatile, sarcinile si responsabilitatile unui post. Analiza postului trebuie sa descrie postul asa cum este el in momentul analizei, si nu asa cum ar trebui sa fie, cum a fost in trecut sau cum este in alte firme.
Informatiile pe baza carora se realizeaza analiza postului sunt supuse unui permanent proces de schimbare, fapt ce face ca analiza postului sa fie o activitate periodica.

Datele obtinute in urma analizei posturilor formeaza baza de plecare in multe activitati ale managementului resurselor umane. Iata care sunt acestea:

1. Elaborarea fiselor de post

Rezultatele obtinute in urma analizei postului se concretizeaza in fisa postului. Alaturi de regulamentul intern, fisa postului este purtatoarea autoritatii angajatorului, ca organizator al activitatii angajatilor, si este un instrument extrem de eficient in atingerea obiectivelor firmei.

2. Proiectarea posturilorAnaliza postului reprezinta un instrument util in organizarea departamentelor si in structurarea relatiilor de munca. Informatiile pe care le obtineti prin analiza postului va semnaleaza daca un post trebuie reproiectat sau chiar desfiintat (atunci cand devine inutil in organizatie).

3. Recrutarea si selectia personaluluiIndiferent de modalitatea de ocupare a postului (prin promovare sau recrutare din exterior), cerintele postului trebuie definite cat mai precis posibil pentru a permite atragerea si selectarea celor mai potrivite persoane.
In plus, este necesar ca anumite informatii desprinse din analiza postului sa le furnizati candidatului – care isi poate forma astfel o imagine corecta despre potrivirea cu acel post.

4. Instruirea angajatilorObligatiile si responsabilitatile unui post trebuie definite clar inainte ca un angajat sa poata fi instruit pentru postul respectiv.
Analiza postului permite identificarea nevoilor de instruire si a obiectivelor instruirii. Doar in acest fel programul de instruire poate fi adaptat calificarii angajatului si continutului postului.

5. Dezvoltarea cariereiPuteti facilita dezvoltarea carierei angajatilor dvs. atunci cand cunoasteti in amanunt posturile din cadrul organizatiei. Angajatii, la randul lor, sunt capabili intr-o mai mare masura sa opteze pentru o anumita cariera atunci cand cunosc cu exactitate cerintele celorlalte posturi.

6. Protectia si siguranta angajatilorO analiza amanuntita a postului scoate la iveala conditiile si metodele de lucru. Se pot identifica astfel pericolele si riscurile activitatii pe post si se pot elabora programe de protectie a angajatilor.

7. Evaluarea performantelorObiectivul evaluarii este de a aprecia performantele individuale ale unui angajat in raport cu un anumit post. Doar cunoasterea exacta a cerintelor postului permite aprecierea corecta a nivelului de performanta atins.

8. Recompensarea angajatilorAnaliza postului reprezinta primul pas in determinarea importantei postului si a nivelului de dificultate a unui post. Clasificarea posturilor permite elaborarea unui sistem de salarizare adecvat fiecarui post si pozitiei ocupate de acesta in organigrama.

(sursa)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: