Cand puteti vorbi despre disponibilizari

Concedierea colectiva reprezinta o disponibilizare masiva de personal dictata de motive economice si efectuata in decursul unei perioade determinate de timp.
Concedierea colectiva este reglementata prin art. 68-72 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare aduse de:

O.U.G. nr. 65/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 576 din 5 iulie 2005;
Legea nr. 371/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 1.147 din 19 decembrie 2005;
O.U.G. nr. 55/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 788 din 18 septembrie 2006.O concediere colectiva este mai mult decat o simpla insumare de concedieri individuale. De aceea, legea prevede o procedura speciala, drepturi deosebite pentru salariatii concediati, conditii in plus pentru angajator la operarea concedierii.

O concediere are caracter colectiv daca indeplineste cumulativ urmatoarele 5 conditii:

1. Antreneaza desfacerea contractului de munca a unui numar de:
cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100;
cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100, dar mai putin de 300 de salariati;
cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.Numarul minim de salariati care trebuie disponibilizati pentru ca masurile de protectie privind concedierea colectiva sa devina aplicabile este concordant cu prevederile Directivei Consiliului Europei nr. 98/59/CE privitoare la concedierea colectiva.

La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

2. Intervine pentru motive care nu tin de persoana salariatului.Ca si in cazul concedierii individuale din motive care nu tin de persoana salariatului, si in cazul disponibilizarilor desfiintarea posturilor trebuie sa fie efectiva, definitiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Disponibilizarea isi mentine caracterul colectiv chiar daca nu toti salariatii sunt concediati pentru acelasi motiv; pot fi invocate motive diferite, atata timp cat toate sunt dintre cele care nu tin de persoana salariatului.

3. Disponibilizarile sunt dispuse inauntrul unei perioade de 30 de zile.

4. Angajatorul s-a consultat cu sindicatul cu privire la operarea disponibilizarilor.

5. Angajatorul a furnizat inspectoratului teritorial de munca toate informatiile relevante privitoare la concedierea colectiva.

(sursa)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: