Cum sa remediezi situatia daca…

… stranuti, tusesti si asa mai departe
Regula referitoare la functiile fizice este urmatoarea: intoarce-te cu fata de la public. Aceasta regula este valabila pentru orice functie fizica, inclusiv daca iei a inghititura de apa.
Retine: chiar daca te intorci cu spatele, microfonul poate sa preia in cantinuare sunetele. Iata o intamplare in acest sens. Odata, a prezentatoare, care avea un microfon atasat, s-a scuzat in fata celor de la seminar, a mers la toaleta, dar nu si-a inchis microfonul. Este inutil sa mai spun ca momentul nu a fost deloc bine primit.
Altcineva care se adresa unui grup destul de mare – intreaga audienta l-a vazut si l-a auzit cum a dat pe gat un pahar cu apa pe podium chiar in fata microfonului! Nu s-a intors cu spatele!

… tehnologia te lasa balta
Fii pregatit sa mergi mai departe fara ea. Nu uita ca tehnologia este un suport, ceea ce este bine. Totusi, daca depinzi atat de mult de ea incat nu poti sa continui fara, iti periclitezi prezentarea si credibilitatea profesionala.

… auditoriul pare plictisit
Creste nivelul de energie. Transmite prin voce si limbaj corporal ca debordezi de energie si ca aceasta stare este contagioasa. Schimba subiectul si pozitionarea fizica in incapere. Eforturile tale de a redobandi controlul si de avea atentia sub comanda ta vor da rezultate. Sau poti sa incerci un joc de roluri neprevazut pentru a reimplica auditoriul, sau sa faci a pauza neprogramata pentru a reface coeziunea.

… te intorci cu spatele
Cand scrii pe tabla sau pe stativ, sau pe orice alt suport si este nevoie sa te intorci cu spatele in orice fel, spune: „Va rog sa imi scuzati spatele.“

… ascultatorii tai discuta intre ei
Adopta a pozitie autoritara, stabileste un contact vizual si transmite clar, increzator si autoritar un: „Ma scuzati de intrerupere. Bine ati revenit!“ Condu prin forta exemplului, prin etalarea etichetei adecvate in comportament si in conduita profesionala.

… esti in criza de timp
Depasirea timpului alocat este oarecum de inteles. Depasirea cu mult a timpului alocat se va rasfrange negativ asupra ta. Iti doresti ca oamenii sa te retina ca persoana care a facut o prezentare minunata si nu ca individul al carui discurs s-a lungit atat de mult incat toata lumea a fost nevoita sa rateze pranzul. Respecta timpul auditoriului tau.

(sursa)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: