Spania: cine vrea ca românii să se întoarcă acasă?

Profesioniştii români calificaţi din Spania prevăd eşecul aşa-numitului Plan de întoarcere pregătit de guvernele de la Bucureşti şi Madrid pentru revenirea românilor acasă, scrie luni El Mundo, care se întreabă retoric dacă ministrul spaniol al Muncii şi imigraţiei, Celestino Corbacho, chiar vrea ca aceşti profesionişti calificaţi să părăsească din Spania.Livia Vrânceanu, agent de asigurări, Cătălina Iliescu, profesor universitar, Alina Nedea – avocat şi Cristian Rizea, medic rezident, se află în Spania de mai bine de cinci ani, lucrează în posturi cheie în administraţie ori în sectorul privat şi aduc anual între 5.000 şi 13.000 de euro la bugetul de stat. Sunt un mic exemplu pentru cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania (aproximativ 700.000 de persoane cu reşedinţă permanentă), însă în aceste momente de criză societatea uită că sunt la fel de europeni – şi rentabili – precum germanii ori englezii.

„Părerile xenofobe au sporit odată cu criza economică – există un climat de mai puternică respingere a imigraţiei”, crede Miguel Pajares, care face parte din grupul de anchetă privind excluziunea şi controlul social al Universităţii din Barcelona.

„Românilor le este frică de faima lor proastă, ceea ce le creează un complex cum că n-ar fi bine primiţi din cauza stereotipurilor care circulă în legătură cu ei”, spune Pajares. S-au săturat să fie identificaţi cu ţiganii – care nu sunt nici 25.000 la număr, potrivit unor estimări – cu prostituatele, ori cu delincvenţii. „Unii spun chiar că le este teamă să aibă relaţii cu autohtonii pentru că ştiu că părerea spaniolilor cu privire la români este proastă şi că spaniolii cred că toţi românii de ocupă cu furturi”, se arată într-un studiu realizat de Miguel Pajares.

Românii comit mai puţine delicte faţă de spanioli, merg mai puţin la medic, preferând farmaciile, iar înainte de a merge să caute de lucru la Oficiul spaniol pentru ocuparea forţei de muncă, recurg la reţelele sociale care funcţionează între conaţionali, potrivit raportului anual SOS Racismo, citat de El Mundo.

Potrivit Ministerului spaniol al Muncii, 258.141 îşi plătesc asigurările sociale; sunt frizeri, ospătari sau lucrează în gospodării, însă muncesc cinstit în Spania, şi-au luat case cu ipotecă şi vor să rămână multă vreme aici.

Sursa: Agerpres

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: