Fast-food specializat pe clatite

Serban Niculescu: “Imi plac foarte mult clatitele. Mi-aduc aminte ca in timpul liceului mancam aproape in fiecare zi clatite. Ulterior, am invatat de la bunica mea niste retete extraordinare, pe care toti cunoscutii mei le apreciaza. Asa mi-a venit ideea sa deschid o clatitarie, in care produsele sa le fac acolo, sub ochii clientilor. In acest mod, le creste apetitul si nici nu mai pun la indoiala calitatea clatitelor. De fapt, gatitul este o mare pasiune pentru mine, desi am lucrat aproape mereu in domeniul tehnicii medicale.”

Idei de AFACERI: Domnule Niculescu ce caracteristici trebuie sa aiba spatiul in care functioneaza o clatitarie?
Serban Niculescu: Ca sa deschizi o clatitarie, ai nevoie in primul rand de un spatiu special amenajat. In functie de pretentiile fiecarui intreprinzator, locul dorit se gaseste mai usor sau mai greu. Eu, de exemplu, am cautat spatiul actual aproximativ un an si jumatate. Poate ca sunt si putin prea insistent, dar ca sa faci o treaba buna, nu trebuie sa te abati in nici un fel de la calitate. Am avut ocazia sa vizitez Germania si Belgia, am vazut cum stau lucrurile acolo si din acest motiv pretentiile mele sunt destul de mari. E adevarat ca un spatiu cu gresie, faianta, care sa aiba bucatarie, apa curenta, gaze, care sa fie situat intr-o zona cu trafic intens de pietoni si care sa aiba o chirie convenabila, este greu de gasit. Totusi, nu este imposibil.

Idei de AFACERI: Echipamentele speciale sunt absolut necesare pentru a face clatite in timp scurt?
Serban Niculescu: Nu este foarte greu sa faci clatite in timp scurt, daca ai niste tigai profesionale, cateva polonice, cutite, tocatoare, un mixer si doua-trei plite de aragaz. Stiu ca exista malaxoare speciale pentru obtinerea compozitiei foilor de clatite, dar acestea nu sunt necesare in perioada de inceput, cand vanzarile nu sunt foarte mari. De asemenea, este nevoie de un frigider unde se pastreaza umpluturile. Ceea ce conteaza cel mai mult este arta de a face clatite. Trebuie sa ai aceasta arta, deoarece nu oricine se pricepe la clatite, chiar daca ustensilele si materiile prime folosite sunt aceleasi. De exemplu, sotia mea nu stapaneste aceasta arta la fel de bine ca mine. Nu stiu daca asta e din cauza zicalei ca “cei mai buni bucatari din lume sunt barbatii” sau depinde de fiecare persoana in parte.

Idei de AFACERI: In plus, pe langa clatite, vindeti si bere. De ce aceasta combinatie?
Serban Niculescu: Pentru ca berea merge foarte bine cu clatitele, mai ales cu cele umplute cu carne. Am vrut sa pornesc ambele lucruri odata, asa ca nu ma deschis clatitaria pana nu am primit dozatorul de bere de la furnizor. Totodata, inca din prima zi am introdus casolete din plastic pentru cei care doreau clatite la pachet sau acasa. Pentru ca trebuie sa va spun ca firma noastra face si livrari la domiciliu. De obicei, firmele sunt interesate de acest serviciu, dar uneori furnizam clatite si persoanelor fizice, pentru petreceri sau alte evenimente deosebite, cu multi invitati.

Idei de AFACERI: Aproximativ, de ce capital initial are nevoie un intreprinzator care doreste sa se lanseze intr-o afacere cu clatite?
Serban Niculescu: Eu am pornit cu 5.000 $ din care am platit chiria pe cateva luni pentru spatiul in care functioneaza clatitaria si am cumparat mese, scaune, tigai, instrumentele de bucatarie necesare si materiile prime.Dupa calculele mele, recuperarea investitiei initiale dureaza cam 6 luni, dupa care afacerea incepe sa mearga in adevaratul sens al cuvantului.

Idei de AFACERI: Pentru multi intreprinzatori, perioada de inceput este dificila. Cum v-ati descurcat dvs.?
Serban Niculescu: Dupa ce problema spatiului este rezolvata, intervin alte dificultati legate de aprobarile necesare pentru functionarea unei unitati cu profil alimentar. Autorizatiile sunt foarte bine cunoscute de intreprinzatorii in domeniu, dar necesita foarte mult timp pana le obtii. De exemplu, eu am pierdut chiria pe doua luni pana am reusit sa am toate aprobarile necesare. Dupa o saptamana de alergatura de la o institutie la alta, iti vine sa renunti, dar nici solutia asta nu e facila. Ai nevoie de mult curaj si ambitie ca sa devii om de afaceri.

Idei de AFACERI: Care este specialitatea casei la Clatitaria Niculescu?
Serban Niculescu: Clatitele cu carne sunt produsele cele mai solicitate de clienti si pe care noi le recomandam de fiecare data. Intr-adevar, acestea pot fi numite specialitatea casei, deoarece se fac dupa o reteta nemteasca, mostenita in familie, astfel incat aspectul si gustul lor ii determina pe consumatori sa revina, unii chiar zilnic. La baza, se afla foaia de clatita, care se umple cu un amestec special si apoi se paneaza. Clatita astfel obtinuta se poate servi cu sare, piper, ketchup sau smantana. Clientii sunt foarte incantati de oferta, chiar si cei straini. De fapt, toate clatitele sunt realizate dupa retete proprii, in afara celor cu gem si cu ciocolata. Mie imi place foarte mult sa incerc combinatii noi si sa propun clientilor ceva deosebit. Pe langa aceste sortimente, oferta noastra cuprinde clatite cu branza de vaci si stafide, cu branza sarata si marar, cu ciuperci. Vreau sa fac chiar si clatite cu inghetata, dar pentru acest lucru am nevoie de o lada frigorifica pe care o voi achizitiona mai tarziu. Important este ca tot ceea ce fac, fac cu suflet. Pentru ca daca nu pui si putin suflet, nu iese nimic. O astfel de activitatea presupune multa munca, dar iti da satisfactia ca faci ceva deoasebit si asta te ajuta sa mergi mai departe.

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: