Obligatii la incheierea contractului individual de munca

Contractul individual de munca reprezinta acordul de vointa in temeiul caruia persoana fizica denumita salariat se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Atunci cand faceti o noua angajare, aveti obligatia de a intocmi un contract individual de munca in forma scrisa, semnat de ambele parti.
Modelul-cadru al contractului individual de munca a fost aprobat prin Ordinul nr. 64/2003 si modificat prin Ordinul nr. 76/2003. Acest model poate fi dezvoltat in functie de raportul de munca care se stabileste intre angajat si angajator.

Contractele individuale de munca pe care le incheiati trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu cel putin elementele prevazute in modelul-cadru.
Elementele cantitative ale contractului individual de munca sunt stabilite prin negocierea libera dintre parti, avandu-se in vedere reglementarile legale.

Codul muncii prevede ca stipularea in CIM a unor clauze contrare dispozitiilor legale – de exemplu, incheierea contractului pe durata determinata in alte cazuri decat cele limitativ prevazute de lege – constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei (art. 276 alin. (1) lit. d)).
Pe langa aceasta sanctiune contraventionala, clauzele respective se vor considera nescrise, ceea ce inseamna ca, in locul lor, se vor aplica dispozitiile legii.

Angajatorii privati prevazuti de art. 8 din Legea nr. 130/1999, modificata si completata, privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca au obligatia inregistrarii contractelor individuale de munca la inspectoratul teritorial de munca. Termenul de inregistrare a contractelor de munca este de 20 de zile si curge de la data incheierii contractului.

Actele privind executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca se depun la ITM in termen de 5 zile de la perfectarea acestora.
Neinregistrarea contractelor sau nedepunerea la ITM a actelor privind modificarea, suspendarea si incetarea raporturilor de munca in termenul legal se sanctioneaza cu amenda intre 3.000 lei si 6.000 lei.

Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, aveti obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentionati sa le inscrieti in contract sau sa le modificati.

Potrivit art. 27 din Codul muncii, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Nerespectarea acestei dispozitii atrage nulitatea contractului individual de munca.

(sursa Revista de Resurse Umane)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: