Capcanele creditului în euro pentru „Prima casă”

Creditul de tip „Prima casă” este oferit de bănci în două monede: în euro şi în lei. Aparent, creditul în euro este mai ieftin. Privind în profunzime, se văd câteva capcane.
În ultimii ani, românii au fost atraşi de creditele în euro, pentru că moneda europeană scădea constant în raport cu leul, iar dobânzile erau mai mici decât la creditele în moneda naţională. Deprecierea leului a spulberat ideea că un credit în euro este soluţia pentru a plăti cât mai puţin pentru bunul achiziţionat. Acum, acelaşi credit a devenit coşmarul celor care se bucurau când BNR anunţa un curs din ce în ce mai mic.

Creditul „Prima casă” în euro are o dobândă maximă de EURIBOR la 3 luni + 4 puncte procentuale (pp). Aceasta trebuie să fie DAE maxim, incluzând şi comisioanele.

EURIBOR: Baltazar îl vede la 3% în câţiva ani, Şerbănescu îl vede la 6-8%

Prima problemă este faptul că dobânda EURIBOR la 3 luni atinge minim istoric după minim istoric. În prezent, tocmai a scăzut sub 1%. Această informaţie sună bine pe termen scurt, dar trebuie avut în vedere faptul că creditul este făcut pe o perioadă lungă de timp, perioadă în care acest indice cu siguranţă va creşte. Sunt şanse mult prea mici ca euro să fie „noul yen” şi să practice în următorii 10 de ani o dobândă apropiată de zero.

Uitându-ne în trecut, vedem dobânzi de peste 3%. Dacă EURIBOR la 3 luni va reveni peste 3%, atunci dobânda maximă se va duce la 7% (rezultată din 3% + 4pp cât este marja). Nu facem speculaţii luând în calcul dobânzi din trecut, dar nu trebuie omisă nicio posibilitate.

Analistul Ilie Şerbănescu atrage atenţia asupra faptului că „este absolut sigur că EURIBOR se va duce în sus. După injecţiile monetare din ultimele luni trebuie să ne aşteptăm la efecte dezastruoase. În 2-3 ani vom vedea cu acest indice va arăta 6-8%. L-au dus aşa de jos pentru a stimula creditarea, dar ştiţi ce? Nu dobânda este obstacolul din calea creditării, ci lipsa de încredere…”.

Bogdan Baltazar este de părere că „este şi normal să te aştepţi să crească dobânda. Într-un caz precum acesta, în care avem un credit cu o dobândă variabilă care depinde de un asemenea indice la care se adaugă o marjă, trebuie să te aştepţi la orice. Totul depinde de evoluţia EURIBOR. În perioada asta de criză, nu cred că vor fi fluctuaţii mari. Dar orice este riscant. Oricum, în câţiva ani, îl văd să treacă de 3%”.

Sursa: Capital

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: