Agramat, dar cu bani

„Am invatat in scoala sa calculez volumul unui tetraedru – la ce mi-a folosit?”, spunea cineva intr-o discutie. „Nu mi-a trebuit niciodata asa ceva, nu m-a intrebat nimeni nimic vreodata despre tetraedrul asta! Nici nu sunt sigur ca mai stiu cum arata un tetraedru. De ce baga, dom’le, toate chestiile astea inutile in manuale?”

Desfasurarea ulterioara a discutiei a mai relevat si alte inutilitati din liceu: semiconductorii pnp si npn din manualul de fizica de-a XII-a, aldehidele de la chimie, ledeburita de la studiul metalelor. „Scoala trebuie sa te invete lucruri cu adevarat folositoare in viata, nu chestii savante pe care sa le uiti a doua zi”, tragea concluzia respectivul, fara sa precizeze insa care ar fi acele lucruri cu adevarat folositoare in viata.

Nu ai nevoie de prea multa carte pentru a reusi in afaceri. Multi cred asta – atat adulti cu o anumita experienta de viata, cat si tineri aflati acum pe bancile scolii (pe care o neglijeaza), influentati de personajele „de succes” pe care le vad la televizor. Personaje care, evident, stiu sa se invarta, au bani, dar care, la fel de evident, sunt nule in rest, inclusiv la capitolul gramatica.
Da, e-adevarat, nu toate lucrurile pe care le invatam in scoala ne sunt utile mai apoi. Dar utilitatea lor, in general, nu poate fi negata. Eu, de exemplu, nu as avea incredere sa locuiesc intr-o casa proiectata de un arhitect care nu stie sa calculeze volumul unui tetraedru. Si nici nu m-as simti in siguranta intr-un avion facut de un metalurgist care habar n-are ce e ledeburita.

Nu spun ca toti ar trebui sa ne pricepem – fara ghilimele – la orice. Asta e imposibil. In definitiv, fiecare are domeniile lui de interes si e normal sa le aprofundeze doar pe acelea, pentru ca, in mod evident, cu ele isi va castiga ulterior painea. Dar a te lasa furat de modelul „personajelor de succes” si a considera ca nu ai nevoie de scoala pentru a reusi in viata este in primul rand nepractic (nu poti sa identifici oportunitati in domenii pe care nu le stapanesti cat de cat). Iar in al doilea rand poate fi extrem de jenant.

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: