MPO sau cum sa obtineti mai mult de la angajatii dvs.

Cum bine stiti, nici o reusita nu vine la intamplare, ci reprezinta implinirea unui obiectiv bine precizat. In plan organizational, aceasta inseamna ca activitatea fiecarui post, indiferent de importanta si complexitatea sa, este avantajata de precizarea clara a obiectivelor postului.
Angajatii obtin intotdeauna rezultate mai bune daca, la indeplinirea oricarei sarcini, gasesc un raspuns satisfacator la intrebarea „De ce fac acest lucru?”.

Managementul prin obiective (MPO) este procesul prin care superiorul si subordonatul sau identifica obiectivele celui din urma, definesc rezultatele ce se asteapta si folosesc aceste masuri ca baza pentru controlul si planificarea activitatii viitoare.
In cadrul acestei modalitati de conducere, accentul se pune pe evaluarea performantelor individuale si pe motivarea angajatilor, pe definirea unor obiective pe termen scurt, urmata de incorporarea progresiva a planificarii strategice, respectiv a obiectivelor pe termen lung.

Relatia dintre obiective, rezultate si recompense/sanctiuni constituie elementul fundamental al implementarii managementului prin obiective.

Iata care sunt caracteristicile definitorii ale managementului prin obiective:

  • descentralizarea manageriala in centre de gestiune (centre de costuri, centre de profit);
  • utilizarea bugetului ca instrument managerial;
  • implicarea executantilor, alaturi de manageri, la elaborarea obiectivelor;
  • cresterea recompenselor, respectiv a sanctiunilor proportional cu gradul de indeplinire a sarcinilor.

Cel putin 7 sunt avantajele pe care le aduce aplicarea managementului prin obiective in firma dvs.:

1. Este relativ usor de inteles si de folosit. Fiecare sef de departament sau de echipa stabileste ceea ce are de facut fiecare subordonat de-al sau, coordonand efortul acestora. Acest lucru presupune ca firma dvs. sa identifice si sa stabileasca exact ceea ce doreste sa realizeze in perioada urmatoare.

2. Urmarind atingerea obiectivelor ce le-au fost stabilite, angajatii contribuie la indeplinirea obiectivelor generale ale firmei.

3. Va ajuta sa ganditi si sa actionati in termenii unor obiective precise, specifice, masurabile, ceea ce face munca mai eficienta. In plus va indeamna sa va concentrati atentia asupra obiectivelor-cheie ale organizatiei.

4. Ii ajuta pe managerii companiei sa delege anumite sarcini, permitandu-le sa aloce mai mult timp activitatii de planificare si control.

5. Contribuie la instruirea si dezvoltarea personalului prin stabilirea unor obiective care sa solicite atentia si efortul angajatilor.

6. Motiveaza angajatii si ofera acestora satisfactia realizarii celor propuse.

7. Previne risipa de timp si efort in activitati neesentiale, concentrand resursele doar asupra obiectivelor fixate.

(sursa Revista de Resurse Umane)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: