Pepiniera de pomi fructiferi

Infiintarea unei pepiniere nu a fost un hobby pentru Eugen Szepessy, ci o alegere constienta a unei activitati pe care a considerat-o rentabila. Pepiniera sa este situata in localitatea Unirea, judetul Alba, se numeste Rosafruct si are o activitate de peste 10 ani. „Parerea mea este ca oricare activitate, indiferent de profil, daca e facuta asa cum trebuie, este profitabila. Importante sunt pasiunea, perseverenta si cunostintele din domeniul respectiv”, spune dl. Szepessy.

Rosafruct se ocupa cu producerea, prelucrarea si comercializarea materialului saditor pomicol, viticol si ornamental. Oferta ei permite amenajarea chiar si a unei gradini cu dimensiuni reduse, deoarece e vorba de soiuri de pomi de marime medie sau chiar pitici, cum ar fi marul columnar sau nectarinul miniatur (ramurile altoi pentru aceste soiuri sunt aduse de dl. Szepessy din Germania sau Ungaria). Prin ce se deosebesc de pomii obisnuiti? In primul rand prin statura lor mica, apoi prin numarul mare de fructe comparativ cu marimea pomului, dar si prin aspect: unele soiuri au coroane aproape cilindrice.

Primul pas in afaceri
„Am fost constient ca in calitate de inginer mecanic, intr-o intreprindere metalurgica fara viitor, nu voi reusi niciodata sa-mi realizez dezideratul unic, acela de a fi liber, in multiplele intelesuri ale acestui cuvant”, spune dl. Szepessy. Astfel motivat, si-a dat demisia la inceputul lui 1993 si, avand la dispozitie teren agricol mostenit, a devenit un simplu producator agricol.

Succesele marunte, urmate de insuccese de proportii mai mari, toate in aproximativ doi ani, au fost semnale clare ca asa nu se mai poate continua. Si-a dat seama in primul rand ca nu este pregatit profesional, ceea ce l-a determinat sa se specializeze si chiar sa schimbe profilul. A ales un domeniu mai putin cunoscut agricultorilor si chiar horticultorilor profesionisti – pepinieristica, adica activitatea de producere de material saditor pomicol si ornamental.

Alegerea nu a fost facuta la intamplare. Fata de alti debutanti dl Szepessy a avut doua avantaje: traditia din familie si apropierea de un centru pepinieristic cunoscut in tara (situat la 20 km de Aiud), cu forta de munca specializata. Suma de pornire efectiva a fost foarte mica, in banii de astazi cam cinci-sase milioane de lei. „Dar numai cu acesti bani nu puteam ajunge departe. Am investit timpul meu liber din 1995 incoace si am reinvestit in fiecare an castigul total al anului anterior, fara concedii, distractii sau cheltuieli de prisos.”

Sectorul de productie al pepinierei este situat la o distanta de 300 m de cursul raului Mures, in lunca acestuia, ocupand o suprafata de aproximativ 2 ha. Terenul este plan, cu structura luto-nisipoasa, cu posibilitate de irigare si usor accesibil din punct de vedere al cailor de comunicatii. Temperaturile medii din perioada de vegetatie, cat si cele minime din timpul iernii au valori ideale pentru dezvoltarea optima a plantelor, iar precipitatiile, vanturile, fertilitatea solului nu ridica probleme.

E mult mai usor sa produci decat sa vinzi
„Imi amintesc ca in toamna lui 1996 am recoltat din gradina proprie prima mea productie de pruni, caisi, trandafiri si banutei. Cu exceptia unui numar nesemnificativ, de cateva zeci de bucati, am ramas cu marfa nevanduta pana in luna aprilie a anului urmator, cand, foarte aproape de finalul sezonului, cu greu am reusit sa lichidez stocul. A fost o lectie de viata, primita la varsta de 40 de ani, care in limbaj comun suna astfel: e mult mai usor sa produci decat sa vinzi. Daca efortul fizic, intelectual, psihic si financiar e mare, iar rezultatele raman in urma asteptarilor, atunci inseamna ca ceva nu functioneaza asa cum trebuie.”

A urmat o perioada de lecturi asidue de carti de management, marketing, psihologie si finante. Influentat de noile cunostinte dobandite in mod autodidact, a inceput sa lucreze intr-un mod mai profesionist, directie pe care a pastrat-o in cursul anilor urmatori. S-a ocupat si de autorizarea activitatii, deoarece producerea de material biologic de inmultire necesita alinierea fata de legi si normative si apoi, ca in orice domeniu productiv si comercial, e nevoie de inregistrare la Fisc. Astfel, din anul 2000 a devenit persoana fizica autorizata.

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: