Protejati-va impotriva furtului de identitate

Evitati o viata dubla

identity-fraudFurtul de identitate poate lua mai multe forme: este posibil sa primiti un telefon de la un creditor caruia nu i-ati solicitat niciodata un imprumut, sa apara pe extrasul de cont achizitii pe care nu le-ati facut sau sa fiti nevoit/a sa platiti impozite pe venit dintr-o activitate pe care nu ati prestat-o niciodata.

Indiferent de metodele folosite de infractori pentru a va fura identitatea, rezultatul este, de obicei, acelasi: o pierdere semnificativa de bani, timp si energie in efortul de a va reabilita numele si dosarul de credit. Inainte de a deveni o victima a furtului de identitate, protejati-va luand urmatoarele masuri de precautie:

– Distrugeti documentele personale inainte de a le arunca.
Reciclarea hartiei a devenit o binecuvantare pentru cautatorii in gunoaie care rascolesc containerele de reciclare pentru a pune mana pe informatii cu caracter personal cum ar fi numele, adresa, numarul de telefon, informatii despre conturi bancare si carduri de credit, precum si numarul dumneavoastra de asigurari sociale. Aceste informatii pot fi utilizate pentru a face descoperiri de cont neautorizate, pentru a solicita un credit, sau chiar pentru a obtine un loc de munca. O mica investitie ce consta in achizitionarea unei masini de distrus documente va poate ajuta sa economisiti sume mari de bani si sa evitati multe probleme in viitor.

– Puneti lacat la casuta postala sau optati pentru o usa prevazuta cu fanta pentru scrisori pentru a primi corespondenta direct in casa.

La fel ca si cautatorii in gunoaie, exista escroci care nu ezita sa caute in cutia postala in cautarea de date personale. Unii dintre ei utilizeaza aceste informatii chiar si pentru a obtine o noua identitate, facand apoi demersuri pentru schimbarea adresei pentru a va redirectiona corespundenta catre escroc. Usa prevazuta cu fanta pentru scrisori reprezinta cel mai bun mijloc de combatere a acestor banditi ai cutiilor postale.

– Puneti sub cheie documentele de identificare.
In prezent, hotii nu mai cauta doar bani si bijuterii valoroase. Acestia va pot fura de asemenea identitatea. Desi este necesar sa va tineti permisul de conducere si buletinul in portofel, celelalte acte de identitate ar trebui tinute in conditii de siguranta pana cand aveti nevoie de ele. In cazul in care va pierdeti sau vi se fura portofelul, anuntati emitentul cartii de credit cat mai repede posibil, pentru ca acesta sa va blocheze contul si sa impiedice astfel hotii sa-l utilizeze pentru a face cumparaturi.

Dati numarul cartii de credit numai magazinelor virtuale de incredere si foarte cunoscute care asigura transmiterea securizata a datelor cu caracter personal.In cazul in care aveti indoieli, faceti-va cumparaturile in persoana sau utilizand serviciul PayPal, daca acesta este disponibil.

Nu raspundeti la mesajele electronice care solicita date cu caracter personal, cum ar fi numarul de cont bancar sau cel de asigurari sociale. Una dintre cele mai comune escrocherii online este aceea prin care vi se solicita verificarea datelor bancare in scopul de a le actualiza sau din motive de incalcare a securitatii.

ATENTIE! Banca dumneavoastra nu va avea niciodata nevoie de aceste informatii prin e-mail sau printr-o fereastra de tip pop-up. Greselile de ortografie din text sau modul de exprimare neobisnuit ar putea de asemenea sugera ca aveti de-a face cu o inselatorie. Daca aveti indoieli, contactati direct banca (fara a folosi numerele de telefon furnizate in e-mail) si nu vizitati site-ul spre care va directioneaza link-ul din e-mail.

Alegeti-va parole si numere de identificare personala (PIN) dificil de ghicit si modificati-le in mod fecvent. Nu folositi parole usor de ghicit, cum ar fi numele de fata al mamei dumneavoastra sau numele sotului/sotiei si asigurati-va ca acestea contin majuscule, minuscule si o cifra sau doua pentru a le face dificile pentru hotii care incearca sa le descopere.

Daca trebuie sa utilizati PIN-ul intr-un loc public, ascundeti tastatura cu mana, astfel incat sa evitati ca niste ochi curiosi sa va descopere codul. Furnizati numai informatiile necesare. Poate ati observat ca multi comercianti cu amanuntul va solicita numarul de telefon, codul postal sau alte informatii care nu sunt necesare. Decideti asadar cui furnizati aceste informatii si cui nu.

Verificati-va facturile si extrasele de cont. Daca descoperiti vreo achizitie pe care nu ati facut-o sau daca primiti apeluri de la un creditor pentru un credit pe care nu l-ati solicitat niciodata sau pentru cumparaturi care va sunt necunoscute, anuntati de indata politia si depuneti o plangere de furt de identitate.

Politistii va pot informa cu privire la masurile pe care trebuie sa le luati pentru a contracara prejudiciile cauzate de hoti, printre care, anularea cardurilor de credit furate, inchiderea conturilor aferente si comunicarea furtului companiilor de credit incat furtul de identitate sa fie inscris in dosarul dumneavoastra.

Sigur, exista si companii de consultanta de risc care ofera servicii juridice specifice de protectie impotriva furtului de identitate in cazul in care considerati ca sunteti expusi si aveti nevoie de un astfel de sprijin. Iata cateva situatii asupra carora ar trebui sa reflectati atunci cand doriti sa va protejati identitatea :
• Inmanati cartea de credit chelnerilor la restaurante?
• Va semnati cartea de credit?
• Oferiti informatii personale pe Internet?
• Va pastrati numarul de card sau codul PIN in portofel sau geanta?
• Lasati acasa sau la serviciu ca posta sa preia corespondenta dumneavoastra?
• Distrugeti corespondenta nedorita care contine informatii personale?

Exista desigur si o varietate de produse de securitate impotriva furtului de identitate pe Internet ca si filtre anti-phising, motoare impotriva troienilor bancari cat si tehnologia anti-rootkit. Trebuie sa recunoastem ca datorita evolutiei tehnologiei informatice, frauda online a devenit o chestiune din ce in ce mai serioasa in lume cat si in Romania. Cu totii am auzit de virusi online, spyware, rootkits, hakeri sau alte multe amenintari informatice si ale furtului de identitate online. Ramane decizia noastra in alegerea produselor de care avem nevoie.

Majoritatea expertilor in domeniu sunt de parere ca furtul de identitate este o problema in continua crestere si ca metodele pe care infractorii le utilizeaza sunt din ce in ce mai sofisticate. Puneti-va la curent cu cele mai recente strategii in materie de prevenire si fiti foarte atent/a atunci cand transmiteti informatii personale pentru a va asigura ca nimeni nu va imprumuta identitatea si viata financiara.

(sursa http://www.informatiiprofesionale.ro)

Reclame

Un răspuns

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: