Concediul de odihna

Orice salariat are dreptul la concediu de odihna platit, proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Durata minima a concediului de odihna platit este de 20 zile lucratoare (art. 140 din Codul muncii). Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010 stabileste ca durata a concediului de odihna minimum 21 de zile lucratoare.

De la aceste intervale minime ale concediului de odihna fac exceptie:

  • tinerii pana in 18 ani, care beneficiaza de cel putin 24 de zile lucratoare;

  • salariatii nou-angajati, pentru primul an de activitate inscris in cartea de munca, care au dreptul la un concediu de odihna platit cu o durata minima de 20 de zile lucratoare (art. 56 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national).

Salariatii incadrati in grade de invaliditate au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 3 zile, iar salariatii nevazatori au dreptul la un concediu de odihna suplimentar cu o durata de 6 zile.
Salariatii care isi desfasoara activitatea in conditii deosebite beneficiaza de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an (art. 57 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national).

Pe durata concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, potrivit prevederilor contractului individual de munca.

Prevederile Codului muncii stabilesc si o baza de calcul a indemnizatiei aferente concediului de odihna. Astfel, valoarea indemnizatiei va fi stabilita ca medie zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Concediul de odihna se acorda pentru un an calendaristic. Se poate acorda concediu de odihna in avans; de exemplu, este posibila efectuarea intregului concediu in luna iulie, deci si pentru lunile iulie-decembrie.
Pentru salariatii care au lucrat numai o parte a anului calendaristic, concediul se acorda proportional cu timpul lucrat.

Este posibila acordarea fractionata a concediului de odihna, caz in care una dintre fractiuni are o durata de cel putin 15 zile lucratoare, conform art. 143 alin. (5) din Codul muncii.

Programarea concediilor de odihna se face anual de catre administratia unitatilor impreuna cu sindicatele sau cu reprezentantii salariatilor, pentru programari colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programari individuale.

Programarea concediilor de odihna trebuie sa aiba in vedere atat desfasurarea normala a activitatii, cat si dreptul salariatilor la concediu.
Important! Respectati principiul permanentei managementului: orice compartiment organizatoric trebuie sa aiba intotdeauna un sef. In cazul concediului unui manager, verificati daca este numit un inlocuitor.

(sursa Revista de Resurse Umane)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: