Cultivarea ciupercilor – o afacere cu o piata de 7,5 miliarde $

Daca aveti o pivnita, o magazie, un grajd dezafectat, un pod, o incapere pe care nu o mai folositi sau un simplu balcon, inseamna ca indepliniti deja principala conditie pentru a cultiva ciuperci. Odata ce dispuneti de acest spatiu, totul devine mult mai simplu, deoarece celelalte conditii, care se refera la stapanirea tehnologiei de cultivare si la punerea la punct a unui sistem de desfacere a produselor, presupun investitii minime.

Cum se obtin ciupercile? In sistemul cel mai simplu, tehnologia este urmatoarea: intr-un spatiu modest, in genul celor mentionate mai sus (fara incalzire, dar cu aerisire directa), se amplaseaza saci de polietilena umpluti cu un material nutritiv (compost) alcatuit din substante ieftine si la indemana – hartie veche, frunze, paie, rumegus de foioase, dejectii animale etc. Acest compost, dupa o serie de operatii de pregatire specifice, este insamantat cu miceliu de ciuperci (un biopreparat special din care se pot obtine ciuperci avand caracteristici morfo-biologice dinainte cunoscute si a carei producere se realizeaza numai in unitati autorizate). Insamantarea presupune amestecarea miceliului in masa de compost, aceasta operatie facandu-se cel mai adesea manual. Proportia este de cca 0,7 kg de miceliu la 100 kg de compost.

Ciupercile rasar in 5-6 valuri, fiecare val necesitand 3-4 recoltari la interval de 2-3 zile. Cantitatea de ciuperci obtinuta in acest sistem este de cca 8-10 kg la 100 kg de compost insamantat, dar poate ajunge si la 25 kg. Un ciclu de cultura dureaza, in functie de specie, intre 70 si 100 de zile, ceea ce permite realizarea a 3-4 cicluri pe an. Dupa exploatare, compostul poate fi folosit ca ingrasamant agricol, drept combustibil sau pe post de furaj pentru animale, deoarece are o valoare nutritiva mai mare decat a materialelor initiale.

Care este situatia pietei?
Cele mai importante specii cultivate sunt Agaricus (champignon) si Pleurotus (bureti). Valoarea lor de piata este data atat de faptul ca au un gust si o aroma deosebite, cat si de continutul lor bogat in vitamine si minerale. Ciupercile constituie aproape un inlocuitor al carnii si sunt un excelent aliment dietetic, deoarece nu contin amidon, iar grasimile sunt foarte reduse si doar in forma combinata. Iata deci cateva explicatii pentru consumul ridicat de care se bucura aceste produse la nivel mondial, consum care conduce la vanzari anuale de 7,5 miliarde de dolari.

Este o afacere excelenta pentru o familie
Elena Dogaru, Sacele: “Ciupercile sunt un hobby pentru mine. Cultivarea lor este o afacere excelenta pentru o familie. Investitia este mica si banii ti-i scoti fara nici o problema; cu un pic de munca se rezolva totul. Nu am luat-o de la zero pentru ca aveam deja spatiul, asa ca investitia s-a ridicat la cca 600 de euro (cazan de fiert, miceliu, ipsos, paie). Dar amenajarea o faci o singura data si, daca o intretii potrivit normelor de igiena, esti asigurat. Mai investesti doar pentru substratul pe care cultivi, pentru apa si curent.

Prima recolta nu am vandut-o. Am mancat-o noi si cunostintele. Am fost foarte incantati – stiti cum e cand te ocupi prima data de ceva si iti iese bine. A doua recolta am vandut-o in piata. Vanzarea a mers foarte bine, mai ales ca ciupercile le-am ambalat frumos in pungi, cu etichete cu data recoltarii. Am obtinut de la Institutul Sanitar un certificat care le garanteazacalitatea si pe care il asez intotdeauna la vedere.

Cred ca foarte multi oameni ar putea sa intre in aceasta afacere. Cati nu au la dispozitie un spatiu modest si trei-patru ore dupa serviciu? Cati nu au nevoie de un ban in plus? Eu, deocamdata, functionez ca producator agricol, dar daca as vrea sa ma ocup numai de ciuperci si sa am patru culturi pe an, mi-as face o asociatie familiala. In afara de vanzarea in piata, as putea asigura ciuperci si pentru pizzerii sau restaurantele din apropiere.”

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: