Cum sa obtineti ceea ce vreti de la ceilalti

Partea I: Cautati sa invingeti prin actiuni, nu prin vorbe

Orice triumf de moment pe care credeti ca l-ati obtinut convingandu-i pe altii gratie unor rationamente teoretice este in realitate o victorie à la Pirus. Este mai bine ca ceilalti sa va impartaseasca ideile gratie actiunilor voastre, fara sa scoateti o vorba. Demonstrati, nu explicati.

Michelangelo tocmai terminase o statuie a lui David, cand a sosit clientul sau (cardinalul Soderini) care, privind statuia, a spus ca i se pare magnifica, cu exceptia nasului, care este prea mare. Michelangelo si-a dat seama ca Soderini, din locul unde se afla, nu avea o perspectiva prea buna si l-a invitat sa urce pe schela. Acolo, inarmat cu o dalta si ascunzand  putin praf de marmura in mana, s-a prefacut ca slefuieste nasul statuii. Cand a vazut praful cazand, clientul, convins, a comentat cu satisfactie: „Acum imi place, e cu totul altceva!”.

Partea a II a: Faceti in asa fel incat oamenii sa depinda de voi

Pentru a va mentine propria independenta, trebuie sa fiti mereu indispensabili. Daca reusiti sa-i faceti pe oameni dependenti de voi, in numele fericirii si prosperitatii lor, nu mai aveti de ce va teme.

De exemplu: Un astrolog de la curtea regelui Frantei Ludovic al XI-lea (1423-1483) a prezis, cu foarte mare exactitate, moartea unei doamne de la curte. Surprins de faptul ca acest lucru s-a intamplat chiar la data anuntata, regele a fost framantat de doua suspiciuni: ori astrologul o omorase doar pentru a dovedi ca a prezis bine, ori era atat de priceput incat ii putea ameninta puterea. In ambele cazuri, trebuia sa moara. Regele l-a chemat, noaptea, intr-un turn al castelului, intentionand sa puna un servitor sa il arunce pe fereastra.

Inainte de asta, insa, a vrut sa aiba o satisfactie si l-a intrebat pe astrolog: „Sustii ca stii totul despre destinul celorlalti, dar despre al tau, ce poti sa imi spui? Cat timp crezi ca vei mai trai?”. „Voi muri cu doar trei zile inaintea Majestatii Voastre”, a raspuns imediat acesta si, bineinteles, a fost crutat, ba chiar coplesit cu favoruri si cadouri. El i-a supravietuit mult timp lui Ludovic al XI-lea, contrazicand puterea sa profetica, dar demonstrand capacitatea sa de a dobandi putere.

Partea a III a: Exploatati interesul oamenilor

Calea cea mai scurta si mai potrivita pentru a ajunge unde doriti consta in a-i lasa pe ceilalti sa intrevada clar ca este in interesul lor sa va sustina in ceea ce faceti”, a spus Jean de la Bruyére (1645-1696). Puneti in lumina un aspect al cererii voastre care ar putea sa fie avantajos pentru interlocutor si evidentiati la maximum acest aspect. Oricine priveste altfel lucrurile daca intelege ca are ceva de castigat.

De exemplu:
In anul 433 i.H., insula Kerkyra (numita mai tarziu Corfu) si orasul-stat grec Corint erau in pragul unei ciocniri armate. In aceasta situatie, amandoua partile au incercat sa obtina ajutorul orasului Atena, ca urmare si-au trimis ambasadori care sa incerce sa incheie o alianta cu atenienii. Reprezentantul Corintului a tinut un discurs stralucitor si pasionat despre prietenia care legase in trecut Corintul si Atena, in vreme ce reprezentantul Kerkyrei a recunoscut ca nu a ajutat niciodata Atena, ba dimpotriva, s-a aliat mereu cu dusmanii sai. Dar, a mai adaugat el, Kerkyra isi pune la dispozitie flota, a doua ca marime dupa cea a Atenei. Ascultand aceste discursuri, atenienii au decis sa sprijine Kerkyra, abandonand aliatul traditional Corint.

(sursa Revista de Management de la A la Z)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: