Planul de afaceri

1. Ce este un plan de afaceri si pentru ce este el bun

Un plan de afaceri este un document care ofera o imagine a afacerii. Planul de afaceri poate sa aiba mai multe utilizari. Astfel, el poate sa fie vazut ca:

A. Instrument de monitorizare si evaluare a afacerii
Cel mai uzual plan de afaceri este „ghidul“ dupa care se deruleaza orice afacere si pe baza caruia administratorul(ii) sau patronul(ii) urmareste cum se deruleaza afacerea. Desi, la prima vedere, realizarea unui plan de afaceri doar pentru uzul intern al celor care conduc firma poate sa para o dovada de „birocratie“ sau un document care reduce posibilitatile de actiune ale firmei, nu este asa.

Ca si in viata de zi cu zi, pentru a avea success trebuie sa va stabiliti ce vreti sa faceti, ce etape vreti sa parcurgeti si cand. Din studiile sociologice rezulta ca majoritatea oamenilor de succes sunt oameni ambitiosi, care stiu ce vor (deci au un plan, un tel) si lupta pentru atingerea obiectivelor propuse. Acelasi lucru trebuie sa se intample si cu o firma. Ea trebuie sa aiba un plan de afaceri pe care trebuie sa il respecte. El trebuie sa arate ce se vrea sa fie firma respectiva „cand o sa fie mare“, ce are nevoie pentru atingerea obiectivului propus si care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga.

O firma de succes este, in general, o firma care are un plan de afaceri clar, cu obiective bine definite si unde toti cei implicati (de la angajati pana la patroni) au capacitatile si ambitia de a atinge aceste obiective.

Pe langa planul de afaceri veti avea nevoie si de cele mai bune contracte!

Asa cum in viata aveti multe oportunitati, dar trebuie sa alegeti ce vreti sa faceti si care este calea care vi se potriveste cel mai bine, si o firma trebuie sa se concentreze pe acele domenii care ii sunt specifice, pentru care are expertiza si resursele necesare.

Daca la inceputul anilor ‘90, in mod obisnuit, atunci cand iti faceai o firma treceai toate domeniile de activitate dupa principiul ca nu se stie niciodata de unde sare iepurele, acum piata s-a asezat mult mai bine, specializarea actorilor (adica a firmelor active in domeniul respectiv) fiind destul de mare. Pentru majoritatea oamenilor de afaceri, daca vine cineva si le spune „pot sa fac orice” asta inseamna de fapt ca nu pot sa fac nimic performant.

SFATUL NOSTRU!
Majoritatea specialistilor recomanda, in cazul in care o persoana sau o firma doreste sa deruleze afaceri in mai multe domenii, pentru fiecare domeniu in parte sa existe o entitate (firma) separata. In acest fel, managementul activitatilor este mult mai usor, este mult mai simplu sa identificati din timp eventualele probleme si sa gasiti solutii. Pentru aceasta insa, fiecare activitate in parte trebuie sa aiba un plan de afaceri clar si cu instrumente de monitorizare si evaluare bine definite.

B. Material de prezentare/promovare
In cazul in care doriti, de exemplu, sa incheiati un parteneriat „strategic“ cu o alta companie (in special daca e vorba de o companie straina, multinationala sau un fond de investitii) si vreti sa demonstrati seriozitatea afacerii dvs., cel mai elegant este sa o faceti prin realizarea si prezentarea unui plan de afaceri.

Planul de afaceri = C.V.-ul firmei dvs.
Un plan de afaceri poate fi considerat echivalentul unui Curriculum Vitae. Atunci cand vreti sa va angajati intr-un post mai important, in mod sigur o sa vi se ceara un Curriculum Vitae (CV). Din acesta trebuie sa rezulte ce ati facut pana atunci, care este experienta dvs. si care sunt telurile pe care le aveti in viata.

Si in cazul unei afaceri, un plan de afaceri trebuie sa arate cum a mers pana atunci afacerea respectiva. Care au fost parametrii pe care si i-a propus sa ii atinga, daca s-a intamplat asa cum si-a propus sau nu, care sunt etapele urmatoare pe care vrea sa le parcurga.

IMPORTANT!
Nici un potential partener important nu o sa stea de vorba cu dvs. fara un plan de afaceri in fata, asa cum nici un angajator nu sta de vorba cu un potential angajat fara sa vada un CV. Cu cat planul de afaceri este mai bine facut, cu atat sansele de a-l impresiona pe partenerul respectiv sunt mai mari.

Succesul afacerii dvs. va depinde si de calitatile dvs. de negociator!

C. Instrument pentru atragerea de fonduri
In cazul in care doriti sa obtineti un credit sau o finantare nerambursabila (de exemplu, de la Uniunea Europeana), mai mult ca sigur o sa vi se ceara sa concepeti si sa depuneti un plan de afaceri. De cele mai multe ori, in astfel de cazuri, finantatorul o sa va dea si un sablon pe care trebuie sa il respectati in realizarea planului de afaceri.

In cazul in care doriti sa obtineti o viza pentru a vizita sau a lucra intr-o tara straina, prima etapa este sa completati anumite formulare si sa raspundeti la o serie de intrebari standard. Sigur ca CV-ul dvs. este acelasi, indiferent daca vreti sa mergeti in SUA sau in Marea Britanie. Dar formularele de viza si procedurile pentru cele doua tari difera destul de mult. In principiu, atat autoritatile din SUA, cat si cele din Marea Britanie vor sa stie cam aceleasi lucruri si au aceleasi criterii de evaluare (care este riscul ca dvs. sa nu va mai intoarceti in Romania, care este riscul, in cazul in care ramaneti in tara respectiva, sa cereti ajutoare sociale, adica sa apelati la banul public etc.). Toate aceste lucruri reprezinta de fapt extrase din CV-ul dvs. sau forme diferite de prezentare a lui.

Acelasi lucru se intampla si in cazul unei firme care doreste o finantare. Trebuie sa completeze anumite formulare, pe baza unor modele predefinite, specifice fiecarei institutii finantatoare in parte. In final este acelasi plan de afaceri, difera doar forma de prezentare. Iar finantatorul evalueaza cererea dvs. pe baza acelorasi indicatori financiari. Doar importanta pe care o dau unui indicator sau altul poate sa difere sau gradul maxim de risc pe care il accepta. Din aceasta cauza, daca aveti deja un plan de afaceri bine facut, el o sa contina deja cea mai mare parte a informatiilor solicitate de finantator.

Finantarea activitatii firmei se poate face prin diferite modalitati!

2. Ce trebuie sa contina planul de afaceri

Planul de afaceri nu are o structura standard. Exista insa cateva domenii generale pe care trebuie sa le acopere orice plan de afaceri (managementul afacerii, piata si marketingul, situatia financiara).

Nivelul pana la care se intra in detaliu la fiecare dintre aceste sectiuni difera foarte mult, in functie de scopul pentru care este realizat planul de afaceri, de etapa in care se afla afacerea respectiva (este in faza de initiativa, este la inceput, este o afacere bine definita care si-a demonstrat deja calitatile), de informatiile disponibile si, desigur, de capacitatile celui care il intocmeste.

DE RETINUT!
Pentru a fi un instrument de monitorizare si evaluare, un plan de afaceri trebuie sa raspunda la intrebarile: Cine? Ce? Cand? Cum? In ce conditii?
Pentru a fi un instrument de promovare, un plan de afaceri trebuie sa arate ce si-a propus afacerea respectiva, ce a reusit sa realizeze deja (daca este cazul), daca sunt lucruri pe care si le-a propus si nu le-a realizat sa explice de ce. Cu alte cuvinte sa prezinte atat trecutul afacerii, cat si planurile de viitor si sa justifice pe ce se bazeaza cand considera ca poate sa atinga obiectivele propuse.

Exista, inclusiv pe piata romaneasca, diverse aplicatii software care isi propun sa va ajute in procesul de elaborare a unui plan de afaceri. Aceste aplicatii reprezinta insa doar un instrument ajutator, mai mult sau mai putin util, in functie de scopul propus. Tehnologia nu a ajuns inca la acel stadiu de dezvoltare ca sa poata inlocui interventia umana. Sa credeti ca un program de calculator caruia ii dati niste cifre si eventual descrieri punctuale poate sa realizeze un plan de afaceri este ca si cum i-ati cere aplicatiei respective sa scrie un roman de dragoste (sau, si mai rau, o poezie).

Din pacate (sau din fericire, depinde de unghiul din care priviti problema), asa ceva nu se poate. In nici un caz nu vrem sa spunem prin asta ca astfel de aplicatii nu sunt utile. Este ca si cum am fi incercat sa scriem acest material fara calculator, la masina de scris. Tehnologia este un lucru bun, indispensabil in majoritatea afacerilor, fara de care, in cele mai multe cazuri, o afacere nu poate sa aiba succes.

Trebuie sa aveti insa in vedere ca tehnologia este un instrument si in nici un caz ea nu trebuie sa devina un obiectiv. In cazul de fata, discutand despre elaborarea unui plan de afaceri, computerul este un instrument absolut necesar, la fel cum este si interventia umana.

Dupa ce planul de afaceri este gata, cunosterea unor tehnici de vanzare va contribui la succesul afacerii dvs.!

(sursa Revista de Afaceri, Bani si Profit)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: