Cum construiti un brand de succes

Aceasta este, de fapt, marea provocare. Sunteti la inceputul afacerii sau aveti deja o lista de produse proprii sau servicii pe care le propuneti. Este numele companiei un brand? Produsele pe care le vindeti sunt branduri? Oamenii le cunosc, le cauta in rafturi, sunt in stare sa mearga pana la urmatorul magazin pentru a le cumpara? Daca raspunsul este DA, atunci sunteti un om de afaceri fericit. Daca, dimpotriva, raspunsul este negativ, atunci este momentul sa construiti un brand. Fara sa uitati ca un brand este, de fapt, o promisiune facuta clientilor. Oricat de multa promovare ati face brandului, daca acesta nu-si respecta promisiunea, sansele de reusita sunt infime.

In construirea unui brand plecati de la 3 intrebari decisive:
1. care este targetul (publicul-tinta)?
2. care sunt valorile targetului?
3. care este produsul meu ce corespunde in intregime acestor valori?

Sfatul nostru
Porniti in construirea brandului si de la ideea ca puteti sa creati o piata pentru acesta. Companii foarte mari, cu miliarde de euro pentru dezvoltare, au dat gres in tentativa de a crea o piata pentru un anumit produs. Altele au reusit. Daca nu va permiteti sa riscati, mergeti pe pamant batatorit si realizati branduri pentru piete existente.

Dupa ce ati raspuns la cele 3 intrebari trebuie sa va ganditi la USP-ul produsului (Unique Selling Proposition – Propunerea Unica de Vanzare). Specialistii ii mai spun si Value Proposition, dar conceptul USP este mult mai bine raspandit. Bineinteles, inainte de USP trebuie sa dati un nume, un logo si, eventual, un motto produsului. Cu cat mai sugestive, cu atat mai bine.
Daca ati trezit interesul publicului pentru produs, puteti sa va ganditi deja la urmatoarea etapa. Este vorba de testarea produsului. Incheiati intelegeri cu marile magazine si angajati promoteri care sa promoveze produsul la orele de varf. Este posibil ca oamenii sa cumpere noul produs.
Atentie insa! Daca produsul nu corespunde asteptarilor, data viitoare acestia vor cumpara un alt produs si veti ramane doar cu investitia intr-un brand neprofitabil.

Daca totul a mers conform asteptarilor, ceea ce trebuie sa faceti acum este sa continuati si sa dezvoltati comunicarea brandului. Reclame in presa, la radio si TV, pe panouri stradale. Valorile brandului trebuie afirmate peste tot. Aveti nevoie de o strategie eficienta de PR, de un site interesant, de conferinte de presa periodice, de lansari. De asemenea, asociati brandul de o actiune civica, de o organizatie non-profit, de un club sau un eveniment sportiv. Cu fiecare cuvant transmis, se construieste constientizarea brandului (sau brand awareness-ul) si creste increderea in valoarea brandului (brand equity).

ATENTIE!
Nu treceti la dezvoltarea brandului decat dupa ce ati consolidat foarte bine brandul actual. Si, mai ales, dupa ce ati cer- cetat in amanunt si ati descoperit o nevoie a publicului pentru noul brand. Cherry Coke de la Coca-Cola nu a prins in Romania, desi a fost promovat intens in urma cu cativa ani. Diet Coke in schimb este un brand tot mai cumparat si se dovedeste o extensie de brand de succes.

O sa spuneti, probabil, ca pentru a construi un brand este nevoie de o investitie costisitoare in promovare. Afirmatia este adevarata, dar exista si cazuri in care un brand a ajuns faimos fara publicitate. Starbucks, celebrele localuri in care oamenii beau o cafea, mananca un fursec si isi citesc e-mailurile au devenit celebre fara a apela la reclame TV sau radio. Managerii de la Starbucks au preferat sa se axeze foarte mult pe valorile brandului si au asteptat linistiti ca oamenii sa le descopere si sa le aprecieze.

Cele mai mari greseli in branding

Atunci cand porniti la drum in construirea unui brand (adica faceti un branding), este foarte posibil sa comiteti o serie de erori. Le-am identificat pe cele mai mari si vi le prezentam succint, in speranta ca aceste informatii va vor ajuta sa creati un brand revolutionar, de mare succes.

  • Identitate de firma neconsistenta. Daca ati stabilit un logo, numai acesta trebuie folosit pe cartile de vizita sau pe orice document reprezinta compania. De asemenea, mesajul trebuie sa fie acelasi.
  • Vanzare defectuoasa a brandului. Mai ales in primele luni de viata, brandul trebuie vandut de cei mai buni angajati pe care ii aveti. Nu uitati ca oamenii cumpara de la… oameni, nu de la firme.
  • Identitate vizuala ineficienta. Brandul inseamna vizual (fotografii, reclame, logo, fonturi expresive). Cand oamenii vad logo-ul McDonald’s stiu ca in acel restaurant gasesc hamburgeri si cartofi prajiti.
  • Lipsa unui brand-history. Tot ceea ce tine de promovarea brandului se arhiveaza cu atentie. Convorbirile telefonice se inregistreaza, dosarele cu oferte se analizeaza. De multe ori, reteta succesului se gaseste in documentatia adunata in ani de munca.
  • Feed-back inexistent de la actualii clienti.
  • Cele mai bune idei despre dezvoltarea brandului le primiti de la clientii existenti. A nu vorbi cu ei este o adevarata crima! Cereti-le parerea prin chestionare, sondaje, telefoane.
  • Focus… diversificat. Focus inseamna concentrare pe o idee, un produs, o piata. Pana cand nu terminati o actiune inceputa, oricare ar fi aceasta, este total neprofitabil sa va orientati catre o alta. Nu uitati de proverbul cu cel care alearga dupa mai multi iepuri.
  • Optimism scazut. Cand construiti un brand, in fiecare dimineata trebuie sa va treziti cu convingerea ca puteti cuceri lumea. Daca dumneavoastra nu sunteti increzator, de ce ar fi angajatii din subordine sau, mai ales, clientii?

(sursa Revista de Afaceri, Bani si Profit)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: