Contractul individual de munca pe durata determinata

Desi, de regula, contractul individual de munca se incheie pe perioada nedeterminata, in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii, se poate incheia contract individual de munca pe durata determinata. Acest contract se incheie intr-una dintre urmatoarele situatii:

 • crestere temporara a activitatii;
 • variatie sezoniera a activitatii;
 • concediu de maternitate;
 • incapacitate temporara de munca;
 • angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
 • angajarea pensionarilor care pot cumula pensia cu salariul, conform cu legislatia in vigoare;
 • pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura;
 • alte cazuri prevazute de lege.

Atentie! Nu se justifica incheierea de contracte de munca pe durata determinata daca:

 • cresterea volumului de activitate nu are caracter temporar;
 • au fost realizate disponibilizari de personal in aceeasi perioada;
 • nu se poate proba o crestere a volumului de activitate.

Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.

Intre aceleasi parti se pot incheia cel mult 3 contracte de munca pe durata determinata succesive, si aceasta numai inauntrul termenului de 24 de luni.
Sunt asimilate contractelor succesive si contractele de munca incheiate in termen de 3 luni de la incetarea anteriorului contract de munca pe durata determinata.

Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:

 • 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
 • 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
 • 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
 • 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Incetarea contractului individual de munca pe durata determinata are loc la expirarea termenului pentru care s-a incheiat. Tocmai de aceea, acest gen de contract este avantajos pentru angajator, deoarece inceteaza automat, de drept, fara sa fie necesara aplicarea procedurii greoaie de concediere.

La incetarea celui de-al treilea contract individual de munca pe durata determinata incheiat succesiv intre aceleasi parti, respectiv la terminarea celor 24 de luni, pe acel post nu mai poate fi angajat decat un salariat cu contract de munca pe durata nedeterminata.

Angajatorul este obligat sa-i informeze pe acei angajati cu contract individual de munca pe durata determinata despre locurile de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii lor profesionale, si sa le asigure accesul la aceste locuri de munca in conditii egale cu cele ale angajatilor cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.
Informarea se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului, o copie a anuntului fiind transmisa si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.

(sursa Revista de Resurse Umane)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: