Somajul tehnic, o solutie pe timp de criza

O solutie prin care puteti reduce acum costurile in firma dvs. este intreruperea temporara a activitatii fara incetarea raporturilor de munca.

Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului, conform art. 52 alin (1) lit. d) din Codul muncii, in cazul intreruperii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

De exemplu, puteti recurge la suspendarea CIM in situatia in care firma dvs. se afla in imposibilitatea temporara de a asigura comenzile necesare desfasurarii activitatii.

Atentie! Intreruperea temporara a activitatii trebuie sa fie determinata de factori obiectivi, si nu exclusiv de vointa angajatorului.

Pe durata intreruperii temporare a activitatii se suspenda plata salariului, dar salariatii aflati in somaj tehnic beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
In schimbul asigurarii platii indemnizatiei, salariatii raman la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii (art. 53 alin. (1) si (2) Codul muncii).

SALARIATII ale caror contracte sunt astfel suspendate si care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, precum si ANGAJATORII, pentru salariatii respectivi, sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, pentru primele 90 de zile de suspendare, in anul 2009 – conform OUG nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 268/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 482 din 13.07.2009.

Aceasta perioada, pentru care salariatii ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei.

Scutirea de plata contributiilor se aplica in cazul in care contractul individual de munca se suspenda in situatiile de intrerupere temporara, totala sau partiala, inclusiv de reducere temporara, a activitatii angajatorului, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Scutirea de plata contributiilor se refera la contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, datorate, potrivit prevederilor legale, atat de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, prevazuta la art. 53 alin. (1) din Codul muncii, cat si de angajatorii acestora, pentru respectivii salariati.

(sursa Revista de Resurse Umane)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: