Afaceri cu lemn – Case din busteni

Decizia de a construi o casa (locuinta permanenta sau  casa de vacanta) este una dintre cle mai importante decizii din viata.

Casa respectiva va fi locul unde va veti petrece cea mai mare parte din timpul liber, ca urmare trebuie sa fie confortabila, placuta, functionala si sa va ofere liniste, siguranta, caldura si armonie.

Cum arata o casa care sa intruneasca toate aceste deziderate, dar sa fie si simplu de construit si nu chiar atat de scumpa? Raspunsul l-au gasit cu mult timp in urma locuitorii zonelor de munte. Ei isi construiau case solide prin imbinarea unor busteni din lemn, fara elemente de prindere sau de fixare din metal.

Timpul a dovedit ca aceste constructii rustice, pe langa aspectul deosebit au si o durata lunga de viata – intre 150 si 300 de ani. Durata de viata depinde si de modul in care a fost tratat lemnul impotriva insectelor, ciupercilor, cariilor si a altor daunatori. Bustenii trebuie sa fie, de asemenea, bine uscati si chiar ignifugati.

Lemnul masiv de rasinoase sau conifere este foarte rezistent si ofera un grad de izolatie de 6 ori mai mare decat caramida si de 15 ori mai mare decat betonul. Iarna, constructia din busteni este calduroasa, iar vara pastreaza racoare. O astfel de casa, care emana prin toti porii sanatate si protectie, a revenit in preferintele celor care isi doresc o locuinta deosebita sau o cabana pentru vacanta.

Avantajele caselor din busteni
Statisticile arata ca in ultimii 10 ani preferintele europenilor pentru casele construite din lemn au crescut de la 1-2% la 10-15%. Este o realitate faptul ca de la an la an suntem obligati sa facem fata poluarii si stilului de viata dezordonat care genereaza stres si oboseala. Aceasta situatie a condus la dorinta de apropiere de natura, de un cadru cat mai natural, de o viata mai sanatoasa. Timpul petrecut intr-un mediu decuplat de la toate problemele unei zile sau saptamani solicitante relaxeaza si tonifica.

Avantajul de netagaduit al unei case din busteni este mediul sanatos de locuit pe care il ofera, in comparatie cu alte tipuri de case. Intr-o casa construita din busteni, aerul este proaspat tot timpul, de aceea nu este necesar un sistem de ventilatie complex si costisitor sau deschiderea unor geamuri. Elasticitatea lemnului nu permite aparitia fisurilor in pereti, dar acestia amortizeaza vibratiile si absorb undele seismice.

De altfel, constructiile din lemn sunt, de cele mai multe ori, recomandate de seismologi tocmai datorita acestei elasticitati. Aceasta proprietate permite, in plus, montarea facila a instalatiilor de apa, gaz, canalizare si incalzire.

Datorita capacitatii ridicate a peretilor din busteni de pastrare a caldurii in interior, niciodata temperatura nu va scadea brusc. Acest tip de casa este racoroasa in timpul verii si calduroasa in timpul iernii.

Alte avantaje:
* umiditatea aerului in interior se pastreaza la valori normale; gratie formei cilindrice a bustenilor, apa provenita din ploi se scurge rapid;
* costurile pentru finisajul interior sunt cu 35-40 % mai mici decat la alte tipuri de case, pentru ca peretii nu necesita lucrari de placare sau de tencuire;
* asamblarea bustenilor se face rapid – o cabana de dimensiuni mici se construieste in 4 saptamani, iar o casa de dimensiuni mijlocii poate fi gata in 6-8 saptamani;
* un mare avantaj il constituie faptul ca locuinta in sine poate fi completata cu scari exterioare, un gard, o masa cu banci, un chiosc, un loc de joaca pentru copii, toate realizate din busteni.

Cum se construieste o casa din busteni
Firmele romanesti care s-au profilat pe construirea de case din busteni folosesc know-how-ul unor companii consacrate din strainatate sau combina procedee importate cu tehnologii traditionale autohtone. Tehnica (arta) realizarii acestor constructii consta in imbinarile bustenilor pe orizontala pentru realizarea peretilor si structurilor de rezistenta doar prin crestaturi in busteni, fara a folosi cuie, scoabe sau suruburi.

Viata unei case incepe pe masa designerului. Este recomandabil ca proprietarul sa se consulte cu constructorul in privinta alegerii designerului care trebuie sa aiba experienta in proiectarea acestui tip de casa. O alta solutie ar fi ca firma de constructii sa ofere acest serviciu. Iata doua dintre procedeele practicate de constructorii romani de case din busteni:

Procedeul norvegian – Lafting
Acest tip de case si cabane este foarte raspandit in tarile nordice, precum si in Franta, Elvetia sau Olanda (peste 60% din norvegieni locuiesc in case construite din lemn). Casa este ridicata din busteni plasati pe orizontala si dovedeste o buna rezistenta in timp fata de conditiile climaterice deoarece se foloseste doar partea centrala a trunchiului copacului, asa-zisa inima a lemnului. Bustenii folositi sunt de conifere, atent selectionati si taiati la o grosime de 200-225 mm.

Majoritatea operatiunilor se executa manual. Casa se asambleaza pentru inceput in atelierele constructorului, apoi se dezasambleaza, se transporta la beneficiar si se reasambleaza pe fundatia pregatita in prealabil.

Imbinarea bustenilor la capete se face printr-un procedeu estetic, considerat arta in Norvegia, vechi de sute de ani, dar care isi dovedeste in continuare calitatile. Prin utilizarea bustenilor in forma lor naturala, cilindrica, atat tavanul cat si acoperisul vor fi extrem de rezistente si estetice. Interiorul nu necesita alte lucrari de izolatie sau de finisare, creandu-se astfel o ambianta de locuit sanatoasa si foarte placuta.

Este foarte important ca la proiectarea casei sa se tina cont de faptul ca, in timp, se produce un fenomen de coborare a acesteia, datorita uscarii lemnului si gravitatiei. Din acest motiv, la terminarea constructiei peretii trebuie sa fie cu 6% mai inalti decat dimensiunea prevazuta in proiect. De exemplu, o camera proiectata sa aiba inaltimea finala de 235 cm, trebuie construita cu o inaltime de 250 cm. O casa inalta de 7 metri va pierde aproape o jumatate de metru din inaltime.

Foarte importanta este si izolarea casei. Pierderea de de caldura prin peretii din busteni depinde in primul rand de grosimea acestora si de calitatea executiei imbinarilor. In cazul caselor din busteni construite cu procedeul Lafting si pentru care nu se prevede o izolatie termica suplimentara a peretilor exteriori, grosimea bustenilor folositi trebuie sa fie de 200 mm. Informatii suplimentare la: www. cabane-lafting.ro

Procedeul canadian – Eco Log
Acest procedeu este folosit de firma Eco Log care realizeaza patru tipuri de case. Doar una dintre variante pastreaza stilul canadian in proportie de 100%, celelate au fost adaptate specificului autohton. Astfel, “Tiber frame” reprezinta casa de tip canadian, “Log homes” si “Log frame”  sunt case de tip traditional, iar “Casele chertate” sunt construite in stil rustic.

Oricare ar fi varianta aleasa, structura casei este realizata din busteni de rasinoase, cu diametre cuprinse intre 160 si 360 mm. Ca si in procedeul Lafting, bustenii sunt prelucrati manual. Finisarea exterioara se poate face prin aplicarea de lacuri transparente sau opace.

Cat costa o casa din busteni? Costul variaza in functie de o serie de factori: grosimea peretilor, inaltimea si lungimea lor, volumul deschizaturilor, numarul colturilor, existenta etajului si a mansardei. Estimativ, o constructie din busteni costa 120-200 €/mp. In plus, in functie de contractul incheiat cu producatorul, se adauga costul transportului si al montarii.

(sursa Revista Omului de Afaceri)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: