Cum sa-ti definesti proiectul profesional ?

Proiectul este baza orientarii profesionale. Acest timp de reflectie si de analiza a propriei persoane si a mediului care te inconjoara este una din cheile reusitei unei insertii profesionale pe termen scurt sau mediu.

Cine sunt ? Ce caut ? Posed calificarea si experienta necesara in acest sens ? Definirea proiectului professional presupune inainte de toate sa-ti pui aceste trei intrebari.

Desi simple, ba chiar simpliste, aceste intrebari au bataie mai lunga decat lasa sa se intrevada. Si aceasta deoarece vizeaza: 1 – un bilant personal; 2 – un bilant profesional si 3 – un proiect profesional, nelasandu-te sa ratacesti drumul.

Pune in practica o idee. Un proiect de vacanta, un proiect profesional sau chiar un proiect de viata… Chiar daca miza difera, intrebarile de baza au multe in comun. In cazul proiectului profesional, trebuie sa incepi prin a face inventarul atuurilor de care dispui (de la a sti sa faci la a sti sa traiesti), apoi sa iti analizezi valorile personale (avutie, siguranta, responsabilitate, creativitate, etc.), inainte de a trece la studiul fezabilitatii proiectului. Este posibil sa fie nevoie sa iti completezi formarea sau sa obtii o calificare si competente suplimentare sau sa conduci un studiu de piata, anchete, etc.

Fii in concordanta cu tine insuti. Intre introspectia psihologica si bilantul competentelor, proiectul profesional trebuie sa scoata la suprafata ce e mai bun din tine. Si asta fara neadevaruri. Iata un exercitiu dificil pentru ca trebuie sa obtii o sinergie intre ceea ce esti, postul sau posturile la care aplici si piata muncii. Fapt pentru care nu exista o formula magica. O astfel de initiativa trebuie sa fie pur pragmatica. Un truc care ar putea sa te ajute: listeaza intr-un tabel aspectele care te caracterizeaza – infatisarea, relatiile, resursele interioare, calitatile, defectele, etc. – asa cum sunt ele percepute de tine insuti, dar si de ceilalti.

Cele 7 reguli de aur

1- Ia in considerare toate experientele personale si profesionale pentru a-ti identifica atuurile.
2- Fii receptiv la toate oportunitatile; mediul evolueaza, la fel ca si tine.
3- Asigura-te ca alegerea ta profesionala ia in considerare atat ce e important pentru tine, cat si realitatea socio-economica.
4- Castiga din relatiile cu anturajul : acesta te poate ajuta sa descoperi aspecte ale proiectului la care nu te-ai gandit.
5- Fii pregatit sa investesti timp, energie si perseverenta pentru a-ti duce la bun sfarsit proiectul.
6- Evalueaza avantajele si dezavantajele punerii in aplicare a unuia sau altuia din proiectele profesionale.
7- Transforma ideea in proiect, apoi proiectul in actiune, fixandu-ti in acelasi timp termene-limita de respectat.

(sursa http://www.informatiiprofesionale.ro)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: