Stabiliti relatii pe termen lung cu clientii

B. Oferte de pret si facturi

Ofertele de pret si facturile reprezinta sistemul circulator al companiei dvs. Daca nu incheiati contracte si nu facturati ceea ce deja furnizati acest lucru ii da de gandit clientului cu privire la seriozitatea firmei dvs.

5. Totul se scrie pe hartie
Verificati periodic informatiile despre clienti si nu incetati sa strangeti amanunte despre interac­ti­u­nea lor cu institutia dvs. Economisiti timp si eliminati erori care pot sa apara cand incercati sa va amintiti ce s-a intamplat. Notati tot ceea ce se poate pe parcursul unui proiect pentru ca la urmatorul sa va fie mult mai usor si sa puteti prevedea o serie de lucruri privitoare la interactiunea cu clientii.

6. Stabiliti reguli pentru expedierea facturilor
Unele firme sunt atat de aglomerate incat poate dura intre 60 si 90 de zile pana ce clientul primeste factura dupa incheierea unui proiect. Evident ca acest lucru scade volumul lichiditatilor si prelungeste nepermis de mult perioada dintre prestarea serviciilor sau vanzarea unui produs si incasarea banilor pentru acestea. Stabiliti date-limita pentru facturare indiferent de dimensiunile proiectului, o intarziere mai mare de doua saptamani nefiind nicicum justificata.

7. Stocati datele mai vechi
Fie ca este vorba despre date necesare pentru rezolvarea unor chestiuni legate de clienti, fie ca este vorba despre un sistem de administrare a contactelor cu clientii, este nevoie sa mentineti o baza de date. In prezent exista tehnologia necesara pentru a se putea face baze de date extrem de sofisticate, deci nu sunt impedimente pentru stocarea informatiilor.

8. La final, luati-o de la capat cu o oferta
Cand terminati un proiect, nu ii puteti spune clientului ca vreti sa mentineti o „relatie pe termen lung“, ii puteti insa face o oferta care sa il ajute sa isi imbunatateasca performantele. O baza de clienti fideli va vor ajuta sa depasiti mai usor momentele grele cand afacerile nu merg foarte bine.

(sursa Revista de Afaceri, Bani si Profit)

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: