• Blog Stats

  • 139,729 vizitatori
 • Top Posts

 • Top click-uri

  • Niciunul
 • Meta

 • RSS bbbblogatea

 • Anunțuri

Ce e adevarat si ce e fals despre Contractul colectiv de munca la nivel de unitate

Contractul colectiv de munca la nivel de unitate este un acord scris pe care dvs., ca angajator, il puteti incheia cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor din societatea dvs., pentru a reglementa modul de desfasurare a raporturilor de munca.

In cazul in care firma dvs. are cel putin 21 de salariati, aveti obligatia de a initia negocierea unui contract colectiv de munca. In caz contrar, aceasta negociere este optionala.

La stabilirea limitei minime pentru indeplinirea obligatiei de negociere trebuie sa luati in considerare atat salariatii cu contract de munca pe durata nedeterminata, cat si cei pe durata determinata, atat salariatii cu program normal de lucru, cat si pe cei cu program partial de lucru.

Nu exista obligatia legala de a incheia un contract colectiv de munca la nivel de unitate – o astfel de obligatie ar incalca principiul libertatii contractuale si autonomia deplina a partenerilor de negociere.

Contractul colectiv de munca de la nivel de unitate se aplica tuturor salariatilor din societatea dvs.:

  celor care erau deja angajati la data incheierii contractului colectiv;
  celor angajati ulterior;
  celor care sunt membri ai sindicatului, respectiv celor care au semnat contractul colectiv de munca;
  celorlalti salariati ai societatii care nu sunt membri de sindicat.

Durata unui contract colectiv de munca este de minimum 12 luni, fara sa existe impusa o limita superioara. In practica, un contract colectiv de munca se incheie de regula pe 1 an, pe 2 ani sau, in cazuri exceptionale, pe 5 ani de zile.

Incheierea unui contract colectiv de munca la nivelul societatii dvs. pe o perioada mai mare de timp asigura o stabilitate mai mare a drepturilor si obligatiilor, dar, in acelasi timp, un grad mai mic de flexibilitate in adaptarea raporturilor de munca la contextul economico-social.

Se vehiculeaza adesea mitul conform caruia un nou contract colectiv de munca ar trebui sa preia drepturile castigate de salariati pana in acel moment, drepturi inscrise in vechiul contract colectiv de munca.
Important pentru dvs. este sa stiti ca un nou contract colectiv de munca poate diminua drepturile anterioare ale salariatilor, in special in conditiile in care la nivelul firmei apar dificultati de natura economico-financiara.

Atentie, totusi! Nu puteti stabili pentru salariati drepturi mai mici fata de cele prevazute in legislatia in vigoare si in contractele colective de munca de la nivel superior.

Contractul colectiv de munca la nivel de unitate trebuie incheiat in forma scrisa, semnat de ambele parti care l-au negociat si apoi depus si inregistrat la Directiile pentru dialog, familie si solidaritate sociala judetene sau a Municipiului Bucuresti.

Articolul 247 din Codul muncii stipuleaza ca, in cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau la nivel de ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.

(sursa Revista de Resurse Umane)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: