Indemnizatia pentru somaj tehnic

(sursa Revista de Resurse Umane)

Somajul tehnic este definit ca fiind suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Potrivit art. 53 din Codul muncii, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, sub conditia ca acestia sa se afle la dispozitia angajatorului care are oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Indemnizatia de 75% din salariul de baza trebuie acordata la data la care se plateau drepturile salariale. Intarzierea platii indemnizatiei sau neplata acesteia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune interese pentru prejudiciul produs salariatului.

Angajatorul nu se poate sustrage de la obligatia platirii indemnizatiei invocand lipsa resurselor financiare. In conformitate cu art. 276 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, neacordarea indemnizatiei se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 1.500 lei la 5.000 lei, constatarea contraventiei si sanctionarea ei facandu-se de inspectorii de munca, potrivit art. 276 alin. (2) din Codul muncii.

    Care sunt obligatiile fiscale ale firmei in perioada somajului tehnic?
    Cum o afecteaza somajul tehnic pe salariata care ramane insarcinata?
    Un salariat aflat in somaj tehnic isi poate da demisia?
Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: