SIFON

SPRITUL BUN SE CUNOASTE DUPA SIFON SI VIN.

Evolutia sifonului
Daca la inceput sifoanele erau de un singur fel (recipient de sticla prevazuta cu un mecanism de capsulare), in timp acestea s-au diversificat. Inainte de 1989, un inventator roman s-a umplut de glorie si chiar de ceva bani dupa ce a conceput capsulele refolosibile pentru carbogazificarea apei. Astfel, oricine putea cumpara din comert un recipient de metal care se umplea cu apa de la robinet, iar apoi se monta capsula si apa devenea sifon. Sifoanele cu capsula erau la mare pret, intrucat daca doreai sifon trebuia sa cumperi doar capsule si nu sa mergi cu sifoanele la umplut. Trebuie amintit ca se puteau cumpara capsule doar cu ambalajul la schimb, in caz contrar fiind cu mult mai scumpe. Desi erau deseori ruginite si uneori inutilizabile (goale), capsulele au facut istorie in materie de sifoane.
Totusi, chiar si in aceste conditii, mai des folosit era totusi cel clasic. Aproape intotdeauna era coada la sifoane, mai ales ca pretul umplerii unuia era de numai un leu si jumatate.
Dupa 1990, invazia comerciantilor de peste Prut, moldoveni, rusi sau ucraineni, a adus o noua inovatie in materie de sifoane. A aparut astfel in comert „capul de sifon” (de plastic si cu tub anexat), care putea fi montat pe sticlele tip PET. Succesul inregistrat de acestea a fost fabulos, in scurt timp oamenii renuntand la recipientele vechi, grele, incomod de manipulat si de multe ori chiar periculoase din cauza riscului de explozie. Capetele de sifon se gasesc si in prezent pe piata. Vechile recipiente se vand acum pe Internet, ca piese de muzeu, ori se regasesc pe post de ornament in mai multe baruri, printre alte „vechituri” colectibile.

In prezent

Poate parea surprinzator, dar oportunitatea cumpararii unui aparat de sifoane este inca o afacere viabila. Nu poti sa-ti cumperi masina de lux de pe urma ei, dar poti supravietui in jungla tranzitiei. Investitia este relativ mica si se recupereaza in timp scurt, iar instalatia poate functiona fara probleme timp de mai multi ani. Cu amintiri datand din „epoca de aur”, sifonul ramane preferat de batrani sau cei cu venituri reduse.
Inainte de Revolutie sifonaria deservea zilnic sute de persoane, fiecare sebesean fiind obisnuit sa aiba sifon la masa. In special in perioada Sarbatorilor cozile la sifoane tindeau sa le egaleze pe cele de la paine sau lapte.

Si totusi in multe filme americane se poate vedea pe masa sticla de sifon.

Ar fi frumoasa o concurenta mai agerba din parte sifonul facuta apei minerale.

Si poate in viitor o sa bem si vin din cutie de carton.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: