Greseli in afaceri

Greseala nr. 1: Sa nu ai un plan de afaceri

 

Multi intreprinzatori cred ca planul de afaceri nu este, pana la urma, cine stie ce. Ai putea chiar sa te lipsesti de el. De altfel, povestile de succes ale intreprinzatorilor celebri nici nu contin referiri la vreo planificare riguroasa, ci se axeaza mai mult pe intuitia lor iesita din comun si pe capacitatea de a reactiona inspirat in anumite imprejurari. Da, afacerile presupun si intuitie. Totusi, iti trebuie si un plan. Altfel, nu vei sti incotro te indrepti si cat mai ai de mers pana la tinta. Si nu vei avea nici alternative in cazul in care te impotmolesti la un moment dat. In plus, daca ai nevoie de finantare si nu poti prezenta un plan de afaceri, pregateste-te sa imprumuti de la frati si matusi – in nici un caz de la banci. Acestea nici nu se vor uita la tine.

 Ce contine planul de afaceri? Simplu, raspunsuri. Raspunsuri la niste intrebari pe care si le pune orice om care se gandeste serios la o anumita idee de afacere, indiferent ca este intreprinzator sau bancher:

– Ce produs/serviciu oferi?

– Cine sunt clientii, unde sunt localizati, cum ajungi la ei?

– Cine sunt concurentii, ce aduci in plus fata de ei?

– Cum stabilesti pretul?

– De unde si in ce conditii obtii ceea ce vrei sa vinzi? Cine furnizeaza materiile prime, echipamentele, utilitatile necesare?

– Cine vor fi angajatii tai, unde ii gasesti, cu cat ii platesti?

– Ce profit estimezi ca vei avea? (Calcule concrete)

– Ce obiective ai? Cum vei sti ca le-ai atins?

– Cati bani iti trebuie ca sa incepi (inclusiv un fond de rezerva)?
De observat ca aceasta ultima intrebare cu suma necesara vine… ultima, nu prima. Asadar, nu sunt foarte multe probleme care trebuie lamurite. Dar ele trebuie lamurite intr-un mod cat mai clar. Scrie raspunsurile cu creionul, ca sa le poti modifica usor. Flexibilitatea e importanta si nimic nu te obliga sa respecti cu strictete ceea ce ai planificat la inceputul afacerii, daca circumstantele se schimba pe parcurs.

In fine, ca o concesie facuta celor care spun ca planul de afaceri nu este necesar, sa precizam ca, dintr-un anumit punct de vedere, au si ei dreptate: nu e necesar un plan de afaceri stufos. Daca simpla lui rasfoire implica un efort considerabil, inseamna ca ai muncit la el mai mult decat merita.

(sursa Revista de Afaceri, Bani si Profit)

   

Lasă un comentariu